M. Karović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović saopštila je da u rudniku “Soko” nije došlo do eksplozije, već da su se stradali rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

– Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika ‘Soko’. Jutros u 4.10 su se ugušili. Dakle, nije bilo nikakve eksplozije ni ničega drugog nije bilo, jednostavno porast metana je bio tako visok da su se ugušili – rekla je ministarka.

Izrazila je saučešće porodicama stradalih rudara.

– Tela su sada na putu za Niš da se izvrši obdukcija. Istražni organi rade svoj posao – to i policija i inspekcije i svi koji su potrebni. Verujem da ćemo uskoro imati jasno i napismeno uzroke ovog dešavanja – navodi Mihajlovićeva.

Ističe da je to metanski rudnik, kao i da ima svu potrebnu opremu i monitoring.

– Imamo apsolutno sve što se dešavalo, svaki sekund u rudniku snimljeno i još jednom potvrđujemo da nije bilo eksplozije – dodala je ona.

Naglasila je da će država pomoći porodicama stradalih, kao što će i rudari “Resavice” pomoći svojim kolegama.

– Iza osam rudara ostalo je 12-oro dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naša je obaveza da učinimo apsolutno sve za njihove porodice i naravno da nikada ne budu zaboravljeni – poručila je Mihajlovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here