Mihajlović: Rodna ravnopravnost i za plate

0

Nezadovoljna položajem žena u Srbiji: Zorana Mihajlović
 

Zorana Mihajlović je na predavanju "Žene u politici – rodno ravnopravne ili ne" na Fakultetu političkih nauka, istakla da će Koordinaciono telo na čijem je čelu, posebnu pažnju posvetiti tome da u Srbiji žene i muškarci imaju jednake uslove za rad i jednaku platu za isti posao.

 

"Žene u Beogradu primaju za 9.000 dinara manju platu od muškaraca, a na nivou Srbije 4.000 manje za isti posao. Žene moraju da se uključe u posao, jer kad žene rade, prema istraživanjima, onda i ekonomija raste", izjavila je Mihajlović, a saopšteno je iz njenog kabineta.

 

Dodala je da su od 140 gradonačelnika i predsednika opština u zemlji, samo jedan gradonačelnica i jedna predsednica opštine.

"Srbija nije najgora u tom smislu, jer su u Vladi, na primer, od 18 članova, četiri ministarke", navela je Mihajlović i naglasila da je zadatak svih stranaka i civilnog društva uključivanje žena u politički život.

 

"Tek kada se čuje njihov glas i one mogu da utiču na odluke i pravac kuda ide društvo", rekla je Mihajlović i dodala da će Koordinaciono telo, koje je forimirano pre dvadesetak dana, baviti i nasiljem nad ženama i da će se zalagati za promenu zakona koja bi omogućila da nasilnik bude udaljen iz kuće čim postoje jasne indicije, umesto da se čeka da sud donese presudu.

 

Predavanje na temu "Žene u politici – rodno ravnopravne ili ne" na Fakultetu političkih nauka u Beogradu organizovao je Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here