Tanjug
Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja u Srbiji mora da poskupi, ali da se još ne zna kada će to biti ni koliko će tačno poskupljenje iznositi.

Ona je za Tanjug uoči međunarodne konferencije “Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza” izjavila da je mišljenje ministarstva koje vodi da bi poskupljenje trebalo da usledi što pre.

Kada je reč o procentu poskupljenja, navela je da njega ne određuje Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) već Agencija za energetiku, ali kako je rekla, poskupljenje mora da bude održivo.

Istakla je i da je neophodno da se struja štedi i da je MRE u tom smislu u poslednje dve godine radilo na projektu energetske efikasnosti upravo da bi se uštedela električna energija.

Mihajlović je naglasila da jeftine energije odavno nema ali da su se stvari u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer su poskupeli i nafta i naftni derivati, kao i gas i ugalj a potpuno je i matematički i finansijski jasno da mora da poskupi i struja.

– To je neophodno i kako bismo se spremili za sledeću zimu a drugi razlog jeste i što se Elektroprivredom Srbije kao najvažnijim preduzećem u proteklih šest godina rukovodilo katastrofalno, a EPS mora iz ove krize da izađe ne na kolenima već na nogama – naglasila je ministarka.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here