Tanjug
Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović je, u intervjuu za bečki dnevnik “Kurir”, rekla da je jasno da je evropski put jedini pravi put Srbije, ali da to nije tako jednostavno.

Podsetila je da istraživanja javnog mnenja pokazuju da građani imaju osećaj da EU previše traži od Srbije, i da su prijatelji Srbije na istoku.

– Vlada ponavlja svakog dana da naš put može voditi samo u pravcu EU. Želimo evropske standarde. Međutim u ovom trenutku je za nas bilo nemoguće uvesti sankcije protiv Rusije, iako smo protiv rata – istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da nije jednostavno i da će pritisak zapada sigurno rasti.

– Videćemo kako će se prema tome ponašati nova vlada, koja bi trebalo da bude uspostavljena narednih dana – naglasila je ona.

Tačno je, dodaje, da je pristalica EU manje, i da se trenutno manje od polovine stanovništva izjašnjava za članstvo, a razlog je u tome što građani misle da EU od njih zahteva previše, između ostalog priznanje nezavisnosti Kosova.

Mihajlović se složila sa konstatacijom da je činjenica da mala zemlja poput Srbije u ovim vremenima sama ne može preživeti, i naglasila da Srbija mora u EU jer je to njena sudbina.

– Jedan primer, koji svakog natera na razmišljanje – kad pitate ljude gde žele poslati decu na studije, onda niko ne odgovara u Rusiju ili Kinu već u zapadnu Evropu ili SAD. To je činjenica – podvukla je ona.