EPA
Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn

Austrijska vlada donela je danas odluku da naruči lekove protiv korona virusa, preneo je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, dodajući da oni nisu zamena za vakcinu.

On je, posle sednice vlade, rekao da je odlučeno da se naruči 80.000 komada leka Molnupiravir, kao i 270.000 leka kompanije Fajzer.

Kazao je da se uskoro očekuje njihovo odobrenje, ali da se radi o lekovima koji su medicinski dokazani u lečenju kovid pacijena“, podvukao je Mikštajn.

Rekao je da se sledeći talasi infekcije mogu sprečiti samo povećanjem stope vakcinacije.

S tim u vezi je vlada danas, preneo je, pokrenula postupak izrade zakona za uvođenje obavezne vakcinacije.

Prema njegovim rečima u taj proces biće uključena struka, civilno društvo i socijalni partneri, a građani će imati i priliku da se uključe tokom urednog procesa razmatranja zakonskih okvira.

Mikštajn je rekao da će ograničenja slobode za nevakcinisane ostati na snazi i posle ukidanja lokdauna za vakcinisane i izlečene, te da će vakcina posle lokdauna ostati ulaznica u brojne objekte.

„Oko 5,9 miliona ljudi u Austriji vakcinom je već zaštićemo, ali to je premalo u trajnoj borbi protiv pandemije“, poručio je on.

Najavio je da će već narednih dana biti održani prvi sastanci vezani za uspostavlanje zakonskih okvira za uvođenje obavezne vakcinacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here