EPA/Yoan Valat
Milan Borjan

Crvena zvezda igraće ponovo u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, a jedan od najzaslužnijih za to je golman crveno-belih Milan Borjan.

Sa tri odbranjena jedanaesterca u penal lutriji protiv danskog Kopenhagena direktno je pogurao svoj tim do pobede i mogućnosti da se Crvena zvezda po drugi put u dve godine plasira u najelitinije evropsko klupsko takmičenje.

Milan Borjan rođen je 23. oktobra 1987. godine u Kninu, gradu u kojem, kako sam kaže, 99 odsto ljudi navija upravo za Crvenu zvezdu. Međutim, već sa osam godina morao je da napusti rodni grad zajedno sa stotinama hiljada srpskih izbeglica.

– Sećam se svega iz tog perioda, imao sam prelepo detinjstvo. Međutim, došao je taj rat i izbegli smo u Beograd – prisetio se Borjan u jednom od intervjua.

U Beogradu je porodica Borjan provela pet godina, a malo je poznato da je prvi džeparac golman crveno-belih zaradio prodajući jagode sa šlagom na Buvljoj pijaci! Želeo je da kupi kopačke i rukavice, ali pošto roditelji nisu bili u mogućnosti da mu tu želju ostvare, on je odlučio da pokrene sopstveni “biznis”. Konačno, 2000. godine porodica dobija papire i seli se u Kanadu, gde započinje novi život.

– U Vinipegu smo živeli godinu dana, a posle se preselili u Hamilton, gde moji i danas žive. Otac je doskoro držao fudbalski klub tamo, šta će sa tim biti u budućnosti, videćemo.

Fudbalom je počeo da se bavi u mlađim kategorijama Dinare iz Knina.

– Bio sam napadač, ali sam poziciju sam promenio i stao na gol zbog oca. On je bio golman i stalno sam gledao njegove utakmice. Svidela mi se ta uloga na terenu, cela koncepcija. Hteo sam da budem kao on, pošto je on moj idol celog života.

Pre odlaska u Kanadu, prve ozbiljnije golmanske korake načinio je u Radničkom iz Novog Beograda, sve je nastavljeno u Mount Hamiltonu, a zatim je usledio poziv slavne Boke Juniors!

– Otvorila se mogućnost da kao 16-godišnjak odem u Boku. Otac je bio protiv toga, ali sam na kraju otišao i bilo je to stvarno neverovatno iskustvo. Trenirao sam mesec dana sa omladincima, međutim, posle je došlo do problema sa papirima, ništa nisam imao, nikakav pasoš, samo neku dozvolu za putovanje i morao sam da se vratim u Kanadu. Ubrzo je stigao poziv za Urugvaj i obreo sam se u Nacionalu iz Montevidea.

U glavnom gradu Urugvaja proveo je godinu dana, a onda je stigla ponuda argentinske River Plate.

– I tamo sam, kao i u Boki Juniors, trenirao u početku sa B timom. Bili su zadovoljni, ali bukvalno nekoliko dana pre potpisa trener Danijel Pasarela je doveo nove ljude u stručni štab, novog trenera golmana i novog golmana i meni je sve propalo. Ipak, ostao sam u Buenos Ajresu i prešao u Kilmes, tadašnjeg drugoligaša, gde sam ostao godinu dana.

Fudbalski put vodio je Milana iz Argentine i Urugvaja do Bugarske, Rumunije Turske i Srbije, da bi najzad 2017. godine ostvario dečačke snove i potpisao za Crvenu zvezdu.

– Fudbal ni ništa u životu nije oduzeo, ali sam bio uskraćen za najlepši srednjoškolski život, za druženja, žurke, putovanja, izlaske. S druge strane, sport mi je dao mnogo toga. Zahvaljujući njemu upoznao sam nove prijatelje i svoju suprugu i spoznao miran, porodični život.

Milan Borjan oženjen je Snežanom sa kojom je dobio sina Filipa.