Hrvatski predsednik Zoran Milanović ispratio je danas hrvatske oružane snage koje će se priključiti misiji Kfora na Kosovu i poručio da, “idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala” i koja joj je bliska, ali koju nisu priznali svi.

– Delikatno je, ali verujem ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne – rekao je Milanović.

Hrvtaski misiju čini 130 vojnika, od toga šest žena.

Milanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, poručio pripadnicima kontingenta da nisu početnici i da se ponašaju kako doliči i da pokažu šta znaju.

– Uvek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO, na to da smo zapadna demokratija, članica Evropske unije, deo jednog saveza država koje dele puno zajedničkih vrednosti – da ste pre svega Hrvatska vojska, i da ta vojska uvek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svest da pre svega služi domovini. Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svest o tome čemu služe – a služite odbrani hrvatske domovine – zaključio je Milanović.

Hrvatske Oružane snage u NATO misiji Kfora na Kosovu učestvuju od jula 2009.

Primarni zadaci pripadnika OSRH u NATO misiji Kfor su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje sprovođenja sklopljenih sporazuma i podrška razvoju kosovskih snaga bezbednosti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here