EPA/Stephanie Lecocq
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović prozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, za kojeg je rekao da je nelegalno na toj poziciji, jer ga nije izabrao Savet bezbedosti, da se u sve meša a da odjednom nema šta da kaže o Izbornom zakonu BiH.

– Ili će Zapad naterati (Bakira) Izetbegovića da se usvoji civilizovano rešenje ili će visoki predstavnik za BiH, čovek koji je nelegalno onde došao, nije ga izabrao Savet bezbednosti, ali se u sve upliće, odjednom nema šta da kaže o Izbornom zakonu u BiH – rekao je Milanović.

BiH, kaže, nije njegova izborna zona, ali su hrvatski interesi i, kako je naveo, “kad neko kaže da to treba odvojiti jedno od drugog, onda njega i slične treba odvojiti od hrvatskog naroda”.

Milanović je rekao da nema izbora.

– Doveden sam u situaciju da zbog bezobrazluka elita u Sarajevu i nerada, međunarodnih pregovarača, nepoverenja prema Hrvatskoj, moj zadatak je da zaštitim te ljude. Ako će me za to proglasiti šovinistom, fućka mi se – naveo je Milanović.

Milanović oštro o Plenkoviću, Radmanu…

Zoran Milanović ponovo je u svom maniru govorio o kritikama zbog njegove izjave da hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO, dok se u BiH ne sprovede izborna reforma, pa je šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana nazvao “rumenim seoskim đilkošem”.

Reagujući na izjavu Milanovića o Finskoj i Švedskoj u NATO, Grlić Radman je rekao da mora da se zacrveni zbog izjave šefa hrvatske države, na šta je Milanović uzvratio:

– On je rumeni seoski đilkoš, nema on zašto da crveni. Neka se crveni zbog lopovluka u svojoj stranci. Zbog toga se crveni? Radosno hoda poljem pesnik i citira Jesenjina, ko je rusofil, on ili ja? – pitao je Milanović.

Povodom izjave o ulasku Finske i Švedske u NATO, Milanović kaže da mu je švedska ministarka spoljnih poslova bila prijateljica.

– Znamo se sto godina. Sori, ja sam hrvatski predsednik. Plenković je juče bio nejasan. Očekivao sam da kaže da je predsednik Republike ili potpuno poludeo, ili je trebalo da kaže da se slaže sa mnom. Tipična kukavica…. – rekao je Milanović.

Napomenuo je da pritom nema ništa protiv Finske i Švedske koje žele u NATO.

– Ali čim nama treba pomoći, nema ih. Pre toga ćemo mi učiniti sve da naši vitalni interesi dođu na red. Ako ne žele ući u NATO, onda ništa – kazao je Milanović i dodao da ga je pre sedam dana zvao finski kolega kako bi lobirao.

1 COMMENT

  1. Milanović je sve simpatičniji! Nije veliki prijatelj Srbije ali je sigurno jedan
    koji kaže ono što je tačno. Njegovi političari su nule inisu svatili da Hrvatska
    nije nezavisna država, jer kako kaže švedska MP: mi nismo nezavisni mi smo u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here