EPA/Filip Singer
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović negirao je medijske napise da je navodno ponudio garancije Hagu kako bi bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju omogućio da se brani sa slobode.

– To je nemoguće, ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moja nadležnost – rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Sisku.

Podsetio je da je tokom podizanja optužnice protiv Tačija izjavio da misli da je “sve loše” u vezi s tom optužnicom. Ocenio je da je optužnica protiv Tačija način da propadne region.

– Sad će me neko u beogradskoj čaršiji verovatno uzeti zdravo za gotovo, ali nisam neprijatelj Srba, niti sam bio, niti ću ikada biti. Samo mislim da je štetno – kaže Milanović.

– Tačija je trebalo optužiti ili ostaviti na miru, jer neki Beograđani lako (netaknuti) prolaze – rekao je Milanović.

Uveren je da će Tači verovatno “dočekati starost pred sudom”, zbog “nedokazanih” optužbi u izveštaju Saveta Evrope, u vezi s navodima o trgovini organima.

– U tom smislu to smatram štetnim, ali nisam ponudio nikakve garancije – ne, i ne mogu to učiniti. To je jednostavno nemoguće – izričit je Milanović.

Dodao je da Hrvatska neće učiniti ono što je Mađarska učinila kao članica EU – odobrivši azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je pobegao u Mađarsku, kako bi izbegao dve godine zatvora zbog korupcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here