EPA/ANTONIO BAT
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Izabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je sinoć da nije moguća promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

On je tako u intervjuu za hrvatsku Novu televiziju prokomentarisao pisanje hrvatske štampe da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razmatrao potrebu analize Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– To je nemoguće, takav ugovor se može porediti sa ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovo okupiti sve strane, a to je nemoguće – rekao je Milanović.

Upitan da li su razgovori sa turskim predsednikom bili kurtoazni ili su imali neke političke dogovore, Milanović je naveo da Turska ovde ima interese, da će razgovarati i da je to sve.

Komentarišući reakcije na njegov izbor u zemljama regiona Milanović je rekao da je reakcija u Crnoj Gori bila ok, a u BiH je zavisila od toga koga pitate.

– A u Srbiji je trenutno vlast takva kakva je – rekao je on i dodao da sa Srbijom mora da se sarađuje.

– Više oni sa nama, ali i mi sa njima zbog naših ekonomskih interesa – rekao je Milanović.

Kada se radi o proširenju EU, Milanović kaže da je za to i dodaje da je mogućnost da se utiče na stvarnu agendu EU skoro nikakva, posebno kad se radi o maloj državi.

On je kazao i da će otići na proslavu Dana pobede u Rusiji, koja se održava 9. maja.

– To je legendarna ruska parada. Mislim da ću otići i ne znam šta bi trebalo da se dogodi da ne odem. Ne podržavam aneksiju Krima, ali to ne znači da neću raditi na dobrim odnosima s Rusijom – rekao je Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here