EPA-EFE/ANTONIO BAT
Milo Đukanović i Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska podržava Crnu Goru i da je poseta njegovog crnogorskog kolege i poruka Beogradu, a Milo Ðukanović da je zvanična Podgorica radila na pitanju autokefalnosti CPC, ali da je, kako je rekao, to dug proces za koji je potrebno vreme.

Ðukanović je danas doputovao u dvodnevnu službenu posetu Zagrebu i Brionima, koja je usledila samo desetak dana nakon nemira na Cetinju, kada su njegove pristalice protestovale protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija.

Nakon razgovora sa svojim domaćinom, usledilo je zajedničko obraćanje medijima.

Milanović je potvrdio da je poziv Ðukanoviću da dođe u Zagreb usledio, kako je naveo, nakon “ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana”.

Dodao je da je do posete svakako trebalo da dođe, ali da su je ovi događaji u Crnoj Gori ubrzali.

– Hteli smo dati podršku otvorenoj Crnoj Gori, većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je 1997. godine mene navela da se zapitam, možda je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante na Tuzi, kod Podgorice, gde žive Albanci, kada je svetina išla fizički da se obračuna, zaustavila ih je policija – ispričao je Milanović.

Rekao je da je to bio prvi put na prostorima, kako je naveo, “divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj”.

Od tada je, kaže, Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje poslednje poglavlje.

Ðukanović je rekao da je fokus razgovora sa Milanovićem bio na evropskim integracijama, evropskoj budućnosti i pođednako stabilnosti Balkana.

– Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Evrope na zbivanja u Crnoj Gori – rekao je Ðukanović i u tom kontekstu istakao da “Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa”.

– Poruke koje dobijamo iz Moskve je da je naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor… – rekao je, između ostalog, Ðukanović.

Na pitanje da li je poziv Ðukanoviću i poruka Beogradu, Milanović je odgovorio potvrdno, ne precizirajući detalje i ponovo se prisetio nekih događaja iz prošlosti, označivši Berlin i Brisel “nepostojećim” kada je, kako je rekao, bila potrebna podrška Sarajevu, Zagrebu, Beogradu…

– Moja poruka je: bavite se samim sobom. Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite biti članica EU – rekao je Milanović.

Na pitanje zašto se Crna Gora do sada nije bavila pitanjem autokefalnosti CPC, Ðukanović je rekao:

“Bavili smo se pitanjima autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve, to je proces koji traži vreme i mora se pažljivo voditi. Ima sporiju dinamiku nego što su politički procesi”.

Najavljujući novi scenario za rešenje pitanja crnogorske crkve, Ðukanović je rekao i ovo:

“Želim samo da skrenem pažnju da to nisu pitanja koja se prelamaju preko kolena i ona obavezno završavaju u krvoproliću”.

2 KOMENTARA

  1. Dva nebitna prolazna lika.Jadaju se jedan drugom.U nasim zivotima bitniji je onaj cistac ulice jer siri higijenu.Ova dvojica sire bolest.Cista zaraza i likom i djelom.

  2. “Hrvatska podržava Crnu Goru” Растурили су Југославију због слободе без Титове диктатуре пролетаријата а данас се Кројцер Милановић вата са Црноговцем Ђукановићем коју диже споменике Титу. Како било да било, само што даље од Срба.
    Такоје то кад на Балкану ј.. луд збуњеног.
    Од по неких смо се некад плашили, некад смо се сви “братски” волели а данас пуцамо од смеха кад чујемо о њима.
    Хаааааа, ха хииии хи хи…….

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime