EPA/Salvatore di Nolfi
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio je danas zabrinutost zbog izjava austrijskih zvaničnika o ulasku Hrvatske u Šengen i misli da je, kako kaže, to obračun drugih članica EU preko leđa Hrvatske.

“Vidim izjave iz Austrije koje me zabrinjavaju. Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Evropske unije. Tu se onda uključila Austrija koja ima unutrašnje, vidljive ali meni nejasne, razloge zašto to radi”, kaže Milanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ocenjuje da “sve u svemu, nije dobro”.

“U sredu dolazi austrijski kancelar u Zagreb, u posetu Plenkoviću koji je rekao da je sve to rešeno, međutim izgleda da nije. Nadam se da će biti rešeno. Kada ću razgovarati sa austrijskim kancelarom zagovarat ću ulazak u Šengen”, naveo je Milanović u izjavi za medije u ponedeljak, u Varaždinu, komentarišući stav austrijskog ministra unutrašnjih poslova da nije vreme za proširenje Šengenskog prostora.

Prema mišljenju Milanovića, Hrvatska je bila tehnički spremna za ulazak u Šengen još 2016.

“Od tada, mogli smo već postati članica Šengena. Sve drugo je politika. Naša vlada pokušava, za sada nije uspela, nadam se da hoće”, dodao je.

Hrvatski predsednik je stava da se takve odluke ne rešavaju lobiranjem, kao što to govore predstavnici vlade.

“Nema lobiranja kada si država, pre svega je politika, stav i program. Lobiranje je mutna, ali regulisana delatnost. Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo EU, članica smo NATO. Ako nam je nešto važno, onda se kaže – ne može dalje”, pojasnio je Milanović.

2 COMMENTS

  1. “…članica smo EU, članica smo NATO” – da li je neko rekao Milanovicu da se EU raspada, a da će se NATO vratiti na granice iz 1997 ??? Bolje se pripremajte na vreme za ove događaje da vas dešavanja ne iznenade….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here