Tanjug
Milanović i Plenković

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je danas da je kasno za promenu izbornog zakona u BiH jer su izbori za nekoliko sedmica, dodajući da protiv učestvovanja hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u toj zemlji “postoji organizovani otpor predvođen Nemačkom”.

Komentarišući govor premijera Andreja Plenkovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojim je pozvao takozvanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita da iskoristi svoja ovlašćenja za izbornu reformu, koja će obezbediti tamošnju legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim telima, Milanović je rekao da “kasno Marko na Kosovo stiže”, prenosi Tanjug izveštaj hrvatske agencije Hina.

– Neke stvari počnete da radite na vreme ili ih ne radite, a ja o tome govorim godinu dana – rekao je Milanović.

– Dakle imaš ovlašćenja ili nemaš. Ako ih imaš, ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren s određenim ovlašćenjima – nastavio je Milanović, kazavši da je Šmit tim činom “dao vremena bukačima da se organizuju” te da izađu na ulice.

– U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lepe poetske govore na Generalnoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije – rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. oktobra mogli dočekati “u miru”, sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vreme priključio pozivu na reformu.

Hrvatski predsednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Altea u kojoj u BiH učestvuje oko 1200 vojnika iz dvadeset zemalja, ali ne iz Hrvatske.

– Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga – rekao je Milanović.

On je kazao da prema tome postoji “organizovani otpor nekoliko država na čelu s Nemačkom”, te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH. Milanović je podsetio da je u toj misiji Evropske unije i Turska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here