EPA/Antonio Bat
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prozvao je u nedelju premijera Andreja Plenkovića za “olajavanje” njega i saborskih poslanika u intervjuu francuskom mediju, rekavši da je to “dno dna”.

Plenković je kanalu “Frans 24” u subotu rekao da je odluka saborskih poslanika da Hrvatska ne učestvuje u misiji Evropske unije za podršku ukrajinskoj vojsci (EUMAM) “istorijski pogrešan izbor”.

– Mi kao vlada nećemo oklevati da im to kažemo u svakoj prilici. Odgovornost nije naša, nego onih poslanika koji nisu uspeli da budu na pravoj strani istorije – izjavio je Plenković.

Osudivši premijerove izjave, Milanović je istakao da se “nikad ne sme olajavati svoja zemlja i njeni demokratski predstavnici pred drugima” jer, kako kaže, tako propadaju nacije.

– Premijer potkazuje saborske poslanike i predsednika u stranom mediju. Nikad to nisam radio, ne znam uopšte ko to radi. To je dno dna. Za dublje treba posebna oprema – rekao je Milanović novinarima u Vukovaru.

Predsednik, koji se ranije više puta usprotivio učešću Hrvatske u misiji, ponovio je da je ona “pravno jako sumnjiva”.

– Odluka je da EU po prvi put u svojoj istoriji učestvuje u ratu. I to protivno Ugovoru o funkcionisanju EU, jer on predviđa isključivo misije izvan teritorija EU – rekao je Milanović.

Ponovio je da “Vašington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posredni) rat protiv Rusije” i dodao da ne vidi svrhu sankcija protiv Moskve.

– Plan ne može biti da se makne Putin. Plan ne mogu biti sankcije. Sankcije su glupost i time nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. A šta bi trebalo da budem? Američki rob? – rekao je Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here