EPA/Salvatore di Nolfi
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pokušao je danas da ublaži raniju izjavu da je Srbiji “oteto” Kosovo, srpskim tabloidima je poručio “bez oduševljenja, molim”, te istakao svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini i ustvrdio da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse, odnosno da će Rusija kad tad morati da prizna Kosovo.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu nakon razgovra sa slovenačkom predsednicom, a na pitanje da li se čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je:

– Poslednji put sam telefonski razgovarao kad je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim da pakostim, to je odavno prestala biti unutrašnja stvar Srbije.

Srpskim tabloidima je poručio”Curb your enthusiasm, ili, kako je rekao, u prevodu na hrvatski “Bez oduševljenja, molim”.

– Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne trebam isticati. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gde stignem da ljude uverim da priznaju Kosovo, ako to nisu uradili do sada – rekao je Milanović.

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gde je dobrodošla, neke stvari se moraju promeniti.

– Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizovala ono što radi u Ukrajini. A gđe je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je – rekao je Milanović.

Izražavajući privrženost predstavnicima vlasti u Prištini, Milanović je za Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani rekao da su njegovi prijatelji.

– Za početak će morati da daju nekakav status zajednici srpskih opština na severu Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad – rekao je Milanović i ponovio: “Moja poruka je ‘bez oduševljenja, molim’”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here