EPA/Boris Pejović
Jakov Milatović

Savetnik predsedničkog kandidata Demokratskog fronta Andrije Mandića Miodrag Strugar izjavio je danas da je Jakov Milatović napravio tako dobar rezultat na predsedničkim izborima zato što je imao podršku Beograda i Srpske pravoslavne crkve.

Strugar je rekao da se na predsedničkim izborima u Crnoj Gori desilo ono što su istraživanja pokazivala, a to je da je Milo Đukanović siguran favorit za drugi krug, a da je borba između Jakova Milatovića i Andrije Mandića za drugi krug.

– Istraživanja nisu pokazala da je Jakov Milatović glavni favorit Beograda. Kada pogledamo stanje na terenu u Nikšiću, Herceg Novom, Budvi gde DF ima sve poluge vlasti i podršku građana, mnogi od njih glasali su za Milatovića, dok je bio samo zec koji je prividno vodio trku Andrija Mandić. Svi reflektori su bili na njemu da se ne bi dosetili da je Milatović taj koji ima podršku Beograda – smatra Strugar.

Dodaje da su istraživanja davala Milatoviću 25 odsto, a dobio je 29, i da je tu razliku dobio, kako tvrdi, baš u gradovima koji su uporišta Demokratskog fronta glasovima onih koji su bili potencijalni glasači DF.

Strugar kaže da je jako zanimljivo kako je Srbija zainteresovana i uključena u sve izborne procese u Crnoj Gori, dodajući da se iz Srbije vodila prava bitka za Nikšić.

Kada je reč o očekivanju za drugi krug izbora, Strugar ističe da je Milatović favorit i da ima podršku i od DF i od demokrata, ali i od drugih stranaka. Više ga zabrinjava ono što će se, smatra, izvesno dogoditi posle toga na parlamentarnim izborima, ako Milatović postane predsednik.

– Tada će Evropa sada postati novi DPS iz devedesetih. Imaće gradonačelnika Podgorice, predsednika, predsednika Vlade, ostale partije će tu služiti da im pomognu i da nekom daju mesto predsednika parlamenta. Ono što je značajno je da imaju jaku podršku iz Srbije preko Srpske pravoslavne crkve – smatra Strugar.

Naglašava da je Milatović bio kandidat Srbije i da je zato Srbija tako lako dala svu potrebnu dokumentaciju za Milojka Spajića i sklonila ga iz predsedničke trke da bi Milatović postao favorit te grupacije.

– Verovatno je neko procenio da im Spajić može izmaći iz ruku. Jasno je da je Milatovića SPC dovela u vladu Zdravka Krivokapića i da je jasna veza između njega i SPC – ocenjuje Strugar.

Što se tiče Mila Đukanovića, Strugar ističe da je on rekao da se posle parlamentarnih izbora neće više kandidovati, ali da on veruje da će biti nosilac liste DPS za izbore u junu, a da će posle toga otići sa političke scene, ako ne bude izabran za predsednika.

S druge strane, kaže Strugar, Mandić i DF će imati svoj procenat i na izborima 2023. bez obzira da li će to biti 15 ili 19 odsto, jer je prepoznat kao eksponent politike koju vodi predsednik Srbije.

– Manje stranke će imati veliki problem jer Evropa sada ulazi u njihovo biračko telo, a najveći problem će imati demokrate, kao i URA – upozorava Strugar.

4 COMMENTS

  1. Gle, a ja mislio, da je Putin, kad ono Srbija!Akobi Srbiji nešto odgovaralo, bilo bi to, da niko ne pobedi, jer ste svi isti, kad vas Ameri pritisnu!

  2. Избори у Шавнику су показали да нова влада ништа није учинила у корист фер и поштених избора у општини која има 1000 галасача. Ту су се појавили као гласачи људи који нису у тој општини никад живјели. Како ће се онда обезбједити гласање у цијелој Црној Гори од 400 до 500 хиљада гласача.
    Гласати ће мртви на једном мјесту, а живи на више мјеста, јер су мобилни. Мило има оваквих фантом бирача 20 до 30 хиљада. Овај проблем се није рјешио промјеном власти. Чишчење бирачког списка нија никад учињено, иако је то од стране нове власти било обећано. Изборна реформа је тиме пропала. Куповина гласоваа и долазак купљњних Милових присталица из иностранства, превоз Миловим аутобусима из заосталих крајева на гласање за 50 евра и сличне махинације угрожавају побједу Милатовића. Да ли ће Мило успјети са овим манипулацијама да компензује смањење броја гласача којих је све мањи, док се упис “фантома”све више повећава, питање је сад.
    Милова највећа подвала и превара у историји Црне Горе је била са Здравком Кривокапићем. Један ноубоди за кога нико није знао да је био Милов човјек и 12 година члан ДПС-а.

  3. Kasno Jakov na Kosovo stize. Milo je pobednik i antisrpska koalicija ce opet da bude na vlasti. Samo Sloga a ne kalkulacije Srbina spasava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here