Z. M.
Takmičari i uprava Jedinstva

Jedinstvo iz Beča, najstariji naš klub u Austriji koji iduće godine slavi 50 godina postojanja, organizovao je tradicionalnu Pasuljijadu. Takmičenje je impresioniralo uvažene austrijske goste koji su posebno bili iznenađeni što su brojni muškarci učestvovali u kuvanju pasulja.

Za ovogodišnju Pasuljijadu, koju klub organizuje gotovo od svog osnivanja, prijavilo se 26 učesnika, a dok su oni pripremali jelo priređen je progam koji je recitacijom pesme “Domovina” otvorila Teodora Mišković.

Zatim se predstavio mladi ansambl folklorne sekcije, pa veterani sa etno-pesmom. Potom su pesme izvele Maja Bojović i Nikolina Kodić, koja je prvi put recitovala pred brojnom publikom. Posle njih su srednji ansambl folklora i veterani izveli igre iz Srbije. Pre kraja, kada je svojim nastupom prisutne oduševio prvi ansambl, recitovala je Milena Milinković. Po završetku kulturno-umetničkog programa proglašeni su pobednici u kuvanju pasulja.

Od ukupno 26 predatih kulinarskih remek-dela, žiri je imao težak zadatak da odredi prva tri. Za najbolji pasulj, žiri kojim je predsedavala Milena Lazarević, proglasio je onaj koji je pripremila Milena Paunović. Na drugom mestu našao se pasulj Gordane Čolaković, a treći je bio delo Ratka Radojkovića.

NA MUCI: Žiri nije imao lak posao

Po završetku uručenja nagrada i zahvalnica pasulji su izneti pred prisutne, koji su imali priliku da se uvere u ispravnost odluke žirija. Prvoplasirani Milenin pasulj dobio je velike pohvale od svih gostiju, a nisu zaostale reči hvale i za druge pasulje koji su se našli na stolu ovogodišnje Pasuljade.

U sve je užuvala i Ursula Lihteneger, predsednica 2. bečke opštine na čijoj teritoriji Jedinstvo od osnivanja ima sedište. Ona je u obraćanju prisutnima istakla značaj kluba po suživot u okrugu Leopoldštat.

– Jedinstvo je dalo važan doprinos integraciji srpske zajednice, ali pre svega za negovanje srpske kulture i jezika – kazala je ona ukazujući da na teritoriji te bečke opštine živi više od 5.000 Srba.

Lihtenegerova je istakla da je iduća godina veoma važna za klub, ali i opštinu, jer retko koje udruženje slavi tako veliki jubilej.

Aleksander Nikolai, sekretar Socijaldemokratske partije u Leopoldštatu poručio je članovima Jedinstva da su deo porodice u toj opštini. On je istakao da je još važnije što Jedinstvo neguje kulturu, tradiciju i jezik svog naroda.

Luka Marković, novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču je naglasio da je važno isticati svoje poreklo i da mu je posebno drago kad vidi decu da neguju našu kulturu.

Videla svoje učenike

Među brojnim gostima bila je i Miriam Boztepe-Romberg, nastavnica škole iz 21.bečkog okruga. Ona je došla u Jedinstvo, na poziv svoje učenice Danice Ivičić.

– Nikada pre nisam bila u Jedinstvu, klubu o kojem sam mnogo čula od svoje učenice. Ona je u školu donela nošnje i pričala o njihovom značaju, kao i da igra folklor.

Nastavnica za “Vesti” kaže da je oduševljena atmosferom u klubu, a posebno kako su deca nastupala. Drago joj je što je među njima videla više svojih učenika.

Zahvalnice

Zahvalnice za učešće dobili su: Zlatko Iličić, Dragana Ivanović Brojović, Nadežda Štromer, Jelena Popović, Zorica Dima, Igor Mrđa, Biljana Trajković, Milena Pavlović, Dušica Antić, Daliborka Stanković, Katica Nikolić, Predrag Trkulja, Zlatko Tošć, Sanja Podrić, Cica Rajković, Jasmina Grujić, Dejan Miljković, Danica Vojinović, Gabrijela Lazarević, Rada Pejić, Obrad Lazić, Rade Radivojević, Katarina Nedeljković.

Sećanje na Dragana

Pasuljijada je počela minutom ćutanja u znak sećanja na dugogodišnjeg člana Dragana Simića, koji je preminuo pre nekoliko dana.

Pomoć deci iz Banjaluke

Milica Dacić, koja je vodila kroz program, ukazala je da Jedinstvo pokreće novu humanitarnu akciju, ovaj put se prikuplja pomoć za Dom za nezbrinutu decu “Rada Vranješević” iz Banjaluke.