Lična arhiva
Milenko Šoškan (u sredini) sa pevačima

Poznati bečki ugostitelj Milenko Šoškan, vlasnik čuvenog kafea “Lepa Brena”, proslavio je odlazak u penziju u rodnom kraju.

Kada je dobio potvrdu nadležnih austrijskih vlasti da je zvanično postao penzioner Milenko je odlučio da napravi veliku feštu u rodnim Niševićima kod Prijedora.

“Odlučio sam da proslavim odlazak u penziju u mestu iz kog sam krenuo u pečalbu”, rekao je on prisećajući se da je 1972. odlučio da ode u Beč kada je imao samo 19 godina.

Prvo je radio u fabrikama, zatim špediciji, da bi prethodnih 27 godina bio uspešan ugostitelj, a u njegovom kafeu su pevale mnoge aktuelne zvezde još dok nisu ni sanjale o velikoj estradnoj karijeri.

U Niševićima, ispred svoje vikendice, Milenko je postavio šator i pozvao 150 prijatelja, članove porodice i predstavnike lokalnih vlasti.

– Nije bilo baš lako dostići penziju u Austriji. U Beču sam bio bez roditelja i morao sam sam da se snalazim – priseća se on.

Milenko nije zaboravio otadžbinu i svoj srpski narod koji je neprestano pomagao, posebno tokom ratnih godina, a aktivno se bavio i sportsko-društvenim radom.

Kafe “Lepa Brena” je sada predao sinu, kojem, naravno pomaže, ali je odlučio da ipak najviše penzionerskih dana provede u zavičaju.

“Planiram da provodim više vremena u zavičaju sa svojim drugarima, za šta ranije nisam imao vremena”, rekao je on.

Milenko ukazuje da njegova deca, iako odrasla u Beču, znaju šta im je otadžbina i da je i oni vole punim srcem, kao što je i on činio svih ovih decenija u dijaspori.

Gradi vodenicu

Ljubav prema rodnom kraju Milenko je uvek pokazivao na plemenit način, unapređujući tamošnju infrastrukturu.

U Niševićima je sada počeo izgradnju vodenice za selo, a planira da selu daruje zadrugu i Dom kulture i izgradi bunar za školu.