EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
U planu dopunska nastava za decu koja nisu savladala gradivo

Anja Karliček je autor plana investiranja zamašne sume novca u neki vid dopunske nastave za učenike nemačkih škola koji tokom pandemije nisu valjano savladali gradivo jer im onlajn nastava nije bila dovoljno uverljiva.

Sa čak milijardu evra ministarka namerava da pokrene škole kako bi uvele program pomoći slabijim đacima. Ta deca su nedeljama i mesecima bila daleko od školskih klupa, pa su se mnogi opustili i preskakali lekcije zbog čega su se našli u nebranom grožđu kad je reč o lošim ocenama i lošim izgledima da kasnije na osnovu postignutog uspeha izaberu željeno zanimanje.

Uz dodatne časove trebalo bi da nadoknade propušteno i dostignu svoje vršnjake kojima ni onlajn nastava nije bila nesavladiva prepreka.

Ministarka je obelodanila da bi ova dopunska nastava iz ključnih predmeta (matematika i prvi strani jezik) mogla da počne čim se završi školska godina i potraje tokom celog raspusta i to na teritoriji cele Nemačke.

Karličekova je na osnovu postojećih ocena u dnevnicima zaključila da je čak 20 do 25 odsto učenika propustilo važne lekcije i da bi sada trebalo da ih savladaju ne obazirući se na školski raspust. Za neke od njih tvrdi da su čak dramatično zaostali.

U prvom planu biće učenici kojima predstoji prelazak u srednju školu ili na dualnu nastavu (paralelno školski časovi i praksa).

Mnogo polaznika

Institut nemačke privrede iz Kelna u svojoj studiji tvrdi da bi državne investicije u ovaj vid pomoći slabijim đacima trebalo da iznose bar milijardu i po evra, a po njima je dopunska nastava neophodna za čak milion i po učenika, posebno onih iz porodica sa skromnijim obrazovanjem. Pomenuta suma podmirila bi potrebe za 100 dopunskih časova po učeniku.

Velika korist

Bio bi to dobro uložen novac, kažu ekonomisti iz Kelna, jer bi u suprotnom došlo do zaoštravanja nejednakosti i šansi za bolje obrazovanje i to s teškim posledicama, posebno po najmlađe (osnovce) i decu iz doseljeničkih porodica.