PKS

Kompanije farmaceustkog sektora, članice Grupacije proizvođača humanih lekova Privredne komore Srbije (PKS) – Hemofarm, Galenika, Alkaloid, Zdravlje-Actavis, PharmaSwiss, Slaviamed, Pharmanova, Torlak, Pharmas, JGL, Ufar, Union Medic i Zorex Pharma, donacijama vrednim gotovo milion evra medicinskom sistemu Srbije, pokazale su izuzetnu društvenu odgovornost u vreme globalne zdravstvene krize.

Paket podrške Hemofarma i Štada grupe, sadrži 150 medicinskih monitora u vrednosti od 400.000 evra. Hemofarm je organizovao i niz humanitarnih akcija, a Vršcu i Šapcu, gradovima u kojima ima proizvodnju donirao je i pet miliona dinara za borbu protiv COVID 19 i podršku socijalno najugroženijoj populaciji.

Galenika je proizvela i Vladi Srbije stavila na raposlaganje 372.000 tableta leka hidroksihlorokin sulfat. Vrednost proizvedenih lekova, koje je Galenika donirala zdravstvenom sistemu Republike Srbije, iznosi 400.000 evra.

Kao članice Teva grupe, kompanije Zdravlje – Leskovac  i Aktavis, donirale su medicinski uređaj koji je bio neophodan Opštoj bolnici Subotica, kao i značajne količine zaštitne opreme za Klinički centar Srbije, opšte bolnice u Leskovcu i Pirotu, Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici i Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti u Beogradu, psihijatrijske bolnice u Gronjoj Toponici i Kovinu, Gerontološki centar Novi Sad i Belhospice-centar za palijativno zbrinjavanje pacijenata.

Kompanija Alkaloid je Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ doniranala  različite materijale za dijalizu u vrednosti od 10.483.600,00 dinara, a ostalim zdravstvenim ustanovama širom Srbije zaštitnu i medicinsku opremu vrednu 301.465,00 dinara.

U kriznim vremenima važno je reagovati brzo i odgovorno, ali i pokazati jedinstvo, razumevanje i solidarnost. Upravo tako se ponašala naša farmaceutska industrija koja je uz kontinuiranu komunikaciju i aktivnosti u okviru PKS uspela da i u vanrednim okolnostima obezbedi sigurno snabdevanje lekovima i medicinskim sredstvima, ali i dodatnu pomoć u vidu značajnih donacija.

– Farmaceutska industrija Srbije i ovoga puta je dokazala da joj je zdravlje nacije u prvom planu. Privredna komora Srbije ponosna je na članice Grupacije proizvođača humanih lekova koje su pokazale jedinstvo i zaista veliko srce – kaže Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here