EPA
Njujork: Američki lekari još ne preporučuju ukidanje mera protiv korone

Šef Bele kuće Džo Bajden proglasio je kraj epidemije virusa korona iako u Americi svakog dana od kovida 19 premine 400 ljudi i ima više od dva miliona zaraženih.

Približavaju se novembarski izbori za Kongres pa Bajdenov potez deluje kao politička odluka koja treba da ubedi glasače da se administracija izborila s kovidom 19. O tome da je pre reč o političkoj odluci nego o naučnoj proceni svedoči i podatak da je Bajden u intervjuu za Si-Bi-Es kazao da više nema korone, ali da vlada nije i zvanično proglasila kraj epidemije.

– Pandemija je gotova. Ako ste primetili, niko više ne nosi maske. Deluje da su svi dobro i mislim da se stvari menjaju – izjavio je prvi čovek vašingtonske administracije.

Prema podacima državnog Centra za prevenciju bolesti, svakog dana od kovida 19 umre 400 Amerikanaca, dok je zaraženo dva miliona ljudi. I dalje je na snazi vanredno zdravstveno stanje. Važenje ove mere ističe sledećeg meseca, ali je Ministarstvo zdravlja odlučilo da produži vanrednu situaciju u zdravstvu do januara 2023, saznaje Rojters.

– On nije kvalifikovan, nijedan političar nije kvalifikovan da proglasi kraj pandemije. Reč ’pandemija’ je naučni pojam – podseća Lorens Gostin sa Instituta za zdravstveno pravo na Univerzitetu Džordžtaun.

Bajden je želeo da stvori utisak da je sad sve kao pre epidemije i da oraspoloži naciju, zabrinutu zbog ekonomije. Demokrate nisu sigurne da će pobediti na izborima jer su cene porasle za više od osam odsto u odnosu na prošlu godinu, što je za većinu Amerikanaca neprihvatljivo visoka inflacija.

To što je američki lider preuranjeno “svirao kraj utakmice” s koronom još je spornije ako se ima u vidu da je kao predsednički kandidat žestoko kritikovao Donalda Trampa zbog neodgovorne zdravstvene politike. Bajden i drugi liberali napadali su tadašnjeg predsednika zbog toga što je tvrdio da je virus korona isto što i “običan grip” i ohrabrivao ljude da se normalno ponašaju i sami sebe leče antimalarikom. Prema istraživanjima javnog mnjenja, bivši šef Zapadnog krila je u velikoj meri izgubio izbore zbog toga što je odbacivao opasnost od korone. Amerika je zemlja s najvećim brojem zaraženih i preminulih od kovida 19.

Tramp je zaprepašćivao javnost i po tome što je važne odluke objavljivao prvo na društvenim mrežama pa ih je tek onda saopštavao svojim saradnicima. Nisu retki oni koji su u to vreme na “Tviteru” saznavali da ih je predsednik otpustio. Sad je Bajden uradio isto jer je, saznaje “Politiko”, objavio kraj epidemije, a da se nije posavetovao sa zdravstvenim zvaničnicima. Mnogi od njih su iznenađeni onim što su čuli u intervjuu. Doktor Entoni Fauči, koji je o epidemijama savetovao niz predsednika, uključujući Bajdena, smatra da Amerika nije stigla na cilj.

– Još nismo tamo gde bi trebalo da budemo ako ćemo da živimo s virusom – ocenio je Fauči.

Kritičari smatraju da bi građani predsednikovu poruku mogli pogrešno da protumače kao znak da više ne treba da se paze ili da prime unapređene vakcine, a zima tek dolazi.

Bajden je republikancima pružio municiju da ga “gađaju” zbog nedoslednih stavova o koroni, ali je njima sad važnije da situaciju iskoriste u fiskalnom ratu s demokratama. Pošto je predsednik proglasio kraj epidemije, konzervativci neće hteti da glasaju za novi paket državne pomoći, kojim je predviđeno 22 milijarde dolara za kupovinu vakcina, antiviralnih lekova i testova na koronu. Kako prenosi “Blumberg”, demokrate i dalje nastoje da usvoje zakon, ali republikanci sad imaju argument da bi to bilo bespotrebno i neodgovorno prema državnom budžetu. Republikanski senator Roj Blant poručuje da vlada ne može i da proglasi kraj epidemije i da se poziva na istu da bi i dalje imala ovlašćenja kao u vanrednoj situaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here