Printscreen

Diplomata u penziji Zoran Milivojević rekao je za Kosovo onlajn da je ideja o stvaranju “velike Srbije” i “velike Albanije”, koja je prema pisanju medija u regionu potekla od slovenačkog premijera Janeza Janše, malo verovatna i da nije u interesu Srbije, ali ni zapadnih centara moći.

– Nema potvrde ove informacije. Borut Pahor je to demantovao na način kao da je slovenački stav da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH nesporna stvar. Demantovala je i američka ambasada u Sarajevu, potvrđujući stav da je dejtonska Bosna i Hercegovina, sa dva entiteta završena stvar i da se o tome ne razgovara. Pitanje je da li ima tog papira i u kakvom obliku. To može da se tretira i kao Janšin manevar imajući u vidu da počinje slovenačko predsedavanje Evropskom unijom 1. jula, a da postoje problemi u okviru Slovenije i da saradnja sa Pahorom baš ne funkcioniše na najbolji način. Nisam siguran da li je bilo tog non pejpera ili ne – rekao je Milivojević.

On je istakao da ono što je sasvim sigurno i sa čim bi trebalo računati, to je da se Amerikanci i Evropljani neće odreći BiH u korist bilo Hrvatske ili Srbije, na račun rasturanja BiH.

– Srbiji ta priča nikako ne odgovara jer to bi podrazumevalo definitivno rešavanje pitanja Kosova i Metohije na štetu Srbije i srpskih interesa. Definitivno odvajanje Kosova. To prosto nije teza i nama ne odgovara da se ponovo pominje “velika Srbija” zato što to onda navodi na zaključak da Srbija treba da se optuži za stanje u regionu i za probleme vezane za stabilnost i bezbednost na ovim prostorima – rekao je on.

On smatra da takođe ni ideja o stvaranju “velike Albanije” nije ostvarljiva.

– Sigurno ne može da prođe ni teza vezana za “veliku Albaniju” jer taj projekat dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet i Grčke i Severne Makedonije i Crne Gore i Srbije. To je nešto što bi teško moglo da prođe i da dobije zeleno svetlo i u zapadnim centrima moći bez obzira na podšku koja se daje albanskom faktoru – smatra Milivojević.

1 COMMENT

  1. o “velikoj Srbiji” Опет се јавио дипломата Титове Југославије. Или су блесави или се праве блесави ако им није јасно докле је Југославија дотерала Србе. Нису у стању да престану са лупетањем. Није их срамота?!
    Што се тиче Београда тамо никад, ништа паметно није било на дневном реду кад је у питању будућност Српског Народа.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here