EPA/JIM LO SCALZO
Donald Tramp

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji će biti održan sutra u Njujorku, diplomata Zoran Milivojević vidi kao zainteresovanost američke administracije za rešavanje pitanja KiM i smatra da je “ključ” za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja sada u rukama Amerike.

Milivojević kaže da je Evropa trenutno potpuno po strani i da nije u stanju da aktivno utiče na rešavanje kosovskog čvora, jer je, kako navodi, orijentisana na formiranje institucija i zaokupljena situacijom oko Bregzita.

Smatra i da države koje imaju tvrd stav vezano za Kosovo, poput Nemačke, takođe nisu u pozicji da aktivnije deluju, sve dok se, kaže, na nivou EU ne završe politički procesi koji su u toku.

– Zbog toga nije slučajno što SAD upravo sada procenjuju da je trenutak da preduzmu inicijativu i da aktivnim delovanjem stvore uslove ne samo za dijalog već i za jedno kompromisno rešenje koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće američke izbore iduće godine – smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, zakazivanje sastanka između Vučića i Pompea, i to na najvišem nivou o kojem je upoznat i predsednik Tramp, pokazuje da je američka administracija zaintresovana za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Ističe da je ovaj sastanak i neka vrsta realizacije pisma predsednika Trampa koje su Beograd i Priština dobile decembra prošle godine, kada je, podseća Milivojević, dao do znanja da sadašnja američka administracija ima nameru da se uključi u proces rešavanja kosovskog čvora, kao i da rešenje treba postići uz uvažavanje intresa svih strana.

– Ovo je i potvrda da kosovsko pitanje nije završena stvar i da u narednom periodu treba očekivati da Trampova administracija pre kraja mandata pokuša da aktivnim delovanjem dovede do nastavka pregovora, a onda i do pronalaženja rešenja koje bi trebalo da bude na linijama kompromisa – rekao je Milivojević.

Ono što je poslednjih dana primećeno u Prištini, kaže bivši diplomata, to je povlačenje britanske i američke amasade iz Agencije za imovinu zbog nesaglasnosti oko kadrovskog rešenja na čelu te agencije uz ozbiljnu kritičku notu vlasti u Prištini za nepotizam i kriminal.

– To je prvi put da Amerikanci i Englezi reaguju tako prema vlastima u Prištini. Ako to stavite u kontekst susreta koji ćemo imati sutra, zatim interesa SAD da se angažuju na jedan direktniji način, to sve može da znači promenu američkog stava vezano za ovu rukovodeću strukturu i nastojanje da na sledećim izborima na scenu u Prištini dođe struktura kja je manje optrećena kriminalom i korupcijom, a bliža stavu da se mora ići na dogovor – ističe Milivojević.

Da li će toga biti, kaže Milivojević, videće se ubrzo kada se bude pokazalo koga će Amerikanci podržati na izborima na KiM i kako će se postaviti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here