Tanjug
Slavlje na ulicama Nikšića

Izbori u Nikšiću nedvosmisleno su potvrdili da DPS i prvi čovek te partije Milo Đukanović više iza sebe nemaju većinu građana Crne Gore, kaže za politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, nakon lokalnih izbora u gradu pod Trebjesom na kojima je zabeležena rekordna izlaznost birača.

Kako navodi, izbori 9. maja u Herceg Novom će to još dramatičnije pokazati. Koalicija “Za evropski Nikšić” predvođena DPS-om osvojila je 18 mandata, “Za budućnost Nikšića” 11, a “Mir je naša nacija” 10 mandata. Po jedan mandat dobili su “Crno na bijelo” i “Narodni pokret”.

DPS i Milo izgubili Nikšić

– Jedino prelivanje glasova, u odnosu na parlamentarne izbore prošle godine, dogodilo se u okviru vladajuće većine, a DPS i Milo Đukanović su ovim porazom u Nikšiću pokazali da ostaju respektabilna politička snaga, ali da nakon trodecenijske vladavine više nemaju podršku građana Crne Gore – kategoričan je Dobrosavljević.

On dodaje da činjenica da su izbori protekli bez velikih incidenata, uprkos raznim najavama prethodnih dana, govori da je u Nikšiću pobedila demokratija i da su građani bili u prilici da slobodno izraze svoje opredeljenje.

– Rezultati, sami po sebi, bukvalno su potvrdili rezultate parlamentarnih izbora iz avgusta meseca prošle godine. Dakle, koalicije okupljene oko tri liste koje su stvorile novu većinu u državnom parlamentu su potvrdile svoje rezultate sa prošlih izbora, kao i razliku koja je postojala u tom trenutku – ocenjuje Dobrosavljević za Sputnjik.

Nikšić je drugi grad po brojnosti u Crnoj Gori i na ovim izborima pravo glasa imalo je blizu šezdeset hiljada ljudi na 138 biračkih mesta. Do 19 časova glasalo je više od 81,2 odsto birača, a policija je čitavog dana bila u pripravnosti kako bi predupredila eventualne nerede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here