Milo je ipak rekao istinu za Principa?

0

I zvanična Srbja je 1914. godine "na sličan način definisala" sarajevski atentat
 

"Zvanična Crna Gora je sto godina pre premijera Đukanovića ubistvo koje je počinio Gavrilo Princip, nazvala ‘bezumnim teroristickim aktom’ ", rekao je Andrijašević za današnje izdanje podgoričke "Pobjede".

 

Andrijašević je citirao komentar u "Glasu Crnogorca", zvaničnom organu Kraljevine Crne Gore, od 21. juna 1914. godine, u kojem se izričito kaže da je sarajevski atentat "bezumni teroristički akt".

 

"Predsednik Vlade Crne Gore je u svom govoru samo saopštio jednu istorijsku činjenicu koju potvrđuje relevantni istorijski izvor", kazao je Andrijašević.

 

List "Pobjeda" je danas objavio i fotografiju stranice "Glasa Crnogorca", na kojoj je štampan komentar o sarajevskom atentatu, u kojem se, uz ocenu o terorističkom aktu, još navodi da je to delo "usamljenih fanatika" i da je u Crnoj Gori i "svuda naišlo na opšte žaljenje i na jednodušnu najoštriju osudu".

 

Andrijašević je podsetio da je i zvanična Srbja 1914. godine "na sličan način definisala" sarajevski atentat.

 

"Ona ga je jula 1914. godine nazvala zločinom koji izaziva zgražanje", rekao je Andrijasević, dodavši da se taj dokument nalazi u knjizi koju je 1980. godine izdala Srpska akademija nauka i umetnosti.

 

Andrijašević je podsetio da se terorističkim aktom smatra "svaki nasilni oblik borbe za ostvarivanje političkih ciljeva u mirnodopskom periodu".

 

Po objašnjenju Andrijaševića, jedno su motivi i politički karakter atentatora, a drugo je karakter njegovog čina.

 

"To važi i za ubistvo kralja Aleksandra Obenovića, kralja Aleksandra Karađorđevića, pa ako hoćete, i za ubistvo Ivana Stambolića ili Zorana Đinđića", rekao je Andrijašević.

 

Po njegovim rečima, kada bi se prihvatila argumentacija "sadašnjih apologeta" sarajevskog atentata, sva ta ubistva bi se mogla na neki način opravdati i svrstati "u patriotske gestove i pravednu borbu za odbranu nacionalnih interesa".

 

Premijer Milo Đukanović je nedavno, na svečanoj akademiji povodom
stote godišnjici početka Prvog svetskog rata, rekao da "Crna Gora nije podržala teroristički akt koji je bio povod za (taj) rat".

 

Izjava Đukanovića o aktu koji je počinio Gavrilo Princip, izazvala je oštru reakciju nekih istoričara u Srbiji, nekih političkih stranaka, kao i predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Ocene koje je izneo Đukanović, tretirane su i kao njegove, lične, s prigovorom da današnja zvanična Crna Gora "falsfikuje istoriju od
pre jednog veka".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here