Crnogorska policija privela je desetine sveštenika SPC i vernika širom zemlje zbog učestvovanja na litijama povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog održanoj u ponedeljak. Nove tenzije i moguće zaoštravanje situacije u Crnoj Gori poznavaoci prilika ne isključuju, pa tako istoričar Aleksandar Raković kaže da se pokazalo da podgorički režim Mila Đukanovića ne želi da razgovara na miran način.

Raković za “Vesti” ocenjuje da je čitav niz privođenja sveštenstva SPC bio očekivani korak vlasti u Podgorici.

– Taj režim samo nastavlja svoju ustašku politiku. Emitovanjem Marka Perkovića Tompsona na državnoj televiziji poslata je jasna poruka Srbima u Crnoj Gori šta ih čeka. Nisam siguran da će se režim zaustaviti sem ako mu se pokažu zubi. Pokazalo se da na miran način oni ne žele da razgovaraju. Nažalost, očekujem da se zaoštravanje situacije nastavi – kaže Raković.

Sve je kulminiralo u Nikšiću gde su u utorak, dva sata iza ponoći, uz policijski pritvor od 72 sata privedeni episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i još sedmorica sveštenika SPC. Sa vladikom su uhapšeni i sveštenici nikšićkog sabornog hrama Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Blokada puta

Privođenja su nastavljena u nekoliko crnogorskih gradova. U Bijelom Polju su na informativni razgovor privedeni protojerej stavrofor Darko Pejić, starešina Crkve Svetih apostola Petra i Pavla i sveštenik ove crkve Siniša Janković, a u Tivtu prota Miajlo Backović. U znak protesta, mnoštvo građana Andrijevice blokiralo je magistralni put Berane-Andrijevica-Plav.

Nove tenzije na granici incidenata započele su u ponedeljak uveče, nakon što se liturgiji pred Sabornim hramom u Nikšiću neočekivano priključilo između 10.000 i 15.000 vernika. Brzo se oglasilo crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti saopštenjem u kome su pozvali tužilaštvo da “preduzme zakonske mere”. Tužiocu iz Nikšića Stevi Šekaniću nije trebalo puno, pa je odmah izdao nalog za saslušanjem vladike Joanikija i nikšićkog sveštenstva.

Ne damo vladiku

Međutim, kada je veliki broj vozila i policajaca stigao ispred Parohijskog doma sačekalo ih je nekoliko hiljada vernika koji su sprečili da vladika Joanikije bude odveden u marici. Narod je okružio episkopa Joanikija uzvikujući “Ne damo vladiku”, “Ne damo svetinje”, “Ne damo sveštenike”. Vladika Joanikije, međutim, pozvao ih je na mir i izbegavanje sukoba s policijom.

– Hvala vam. Imaćemo mi kad ovu našu borbu za pravdu, istinu i zakon za položaj crkve u Crnoj Gori nastaviti. Ovo će dugo da traje – poručio je vladika Joanikije okupljenima.

Prethodno je u Parohijskom domu dogovoreno da neće biti sprovođenja u maricama, već će se sami pojaviti u Centru bezbednosti. Vernici iz Nikšića su noć proveli ispred policijske stanice koju su obezbeđivali specijalci opremljeni puškama za suzavac. Vladika i sveštenici su u prisustvu advokata dva sata davali izjavu, a naelektrisanu atsmoferu ispred smirivali su monasi i sveštenstvo koje je preko razglasala pevalo crkvene pesme posvećene Vaskrsu.

Sramota me što sam na slobodi

Kada je ispitivanje završeno, a vladika nakratko izašao iz policijske stanice pre nego što mu je određen pritvor, šaljivo je upitao okupljenje zašto su još budni.

– Nikada se nisam bezbednije osećao – poručio je okupljenima vladika Joanikije.

Vladika Joanikije, inače je objasnio da za skup u Nikšiću niko nije odgovoran, te da su on i mitropolit Amfilohije prethodno zamolili vernike da se ne okupljaju na litiji.

– Međutim, pojedini nisu dobro razumeli šta za narod znači litija Svetog Vasilija. U Nikšiću se, stručno rečeno, dogodio narod. Ne bežimo od zakona i odgovornosti i Nemam problema s tim da me privedete. Mene je čak sramota što sam na slobodi, s obzirom na sve što se trenutno dešava. Naši preci su stradali za svoju veru – poručio je vladika Joanikije.

Opozicija preuzela odgovornost

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da sveštenstvo “ulaže napore da ublaži opravdani bes kod pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori”, a da je on lično pozvao vernike na litiju u Nikšiću.

– Mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije nisu želeli da se organizuje litija, niti su je planirali, već građani Nikšića. Ja sam pozvao pristalice da dođu kod manastira u Nikšiću i mislim da je važno da održimo kolegijum Skupštine Crne Gore i pronađemo rešenje – rekao je Mandić.

Krst od automobila

U Beranama, odakle su počele prve litije u Crnoj Gori, vernici su proslavili Svetog Vasilija Ostroškog tako što su formirali kolonu automobila u obliku pravoslavnog krsta, a onda upalili reflektore.

Međutim, policija je i u ovom gradu privela veći broj građana.

Bojte se naroda

Mitropolit crnogorski Amfilohije kazao je da je u kontaktu sa državnim predstavnicima Crne Gore.

– Sve litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori nisu bile moje, ni vladike Joanikija, niti koga drugoga. To su bile litije Svetog Vasilija. Ako bude obnove litija, a biće ih ukoliko se bezakonje ne ukloni, narod će se ponovo pobuniti – kazao je mitropolit Amfilohije.

Nikome ne trebaju sukobi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej razgovarali su telefonom, a u saopštenju iz Predsedništva stoji da su izrazili zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori.

Oni su izrazili nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano “u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe”. Predsednik Srbije izrazio je uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem roku, a pružio je punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se “svi problemi sa kojima se suočavaju rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC”.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema SPC počela usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja poseduje vekovima.

“Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon SPC”, kazao je patrijarh.

Uplašili se Moskve i Beograda

Podgorički režim se oglasio preko dežurnog podstrekivača na netrepeljivost prema Srbima i pravoslavnima, Nevladine organizacije Crnogorski pokret. Oni su u saopštenju za javnost sada napali SPC i optužili je za antidržavnu i rušilačku aktivnost.

“Nekažnjeno pokušavaju da slome državu i uvedu je u haos. Da bude još alarmantnije, oni uživaju potporu dobrog dela državnih službenika. Zato SPC može svakodnevno i nekažnjeno da podstiče sve neprijatelje ove zemlje, očekujući i prizivajući pomoć s adresa u Beogradu, Moskvi i Banjaluci. Očito je da pripremaju rušilački scenario uvođenjem zemlje u stanje haosa ili masovnom zarazom korona virusom, što zahteva direktni odgovor države i upotrebu svih instrumenata vlasti”, oglasila se mešavinom jadikovke i pretnje ova prorežimska organizacija.