EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Tenzije u Crnoj Gori su porasle uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Vlast i opozicija se međusobno optužuju za “guranje” Crne Gore u sukobe, a incidenti i govor mržnje postaju svakodnevica, naročito posle teksta Veselina Veljovića, savetnika predsednika Mila Đukanovića u “Pobjedi” u kome je pozvao na neposlušnost policije i masovno okupljanje građana tokom ustoličenja.

Zbog transparenta podrške cetinjskom protestu u Podgorici je uhapšeno šest osoba, a priveden je i čovek koji je u video-poruci na društvenim mrežama, uz četničku ikonografiju, pretio ubijanjem na Cetinju, pozivajući istomišljenike da mu se pridruže. U Danilovgradu je zabeleženo paljenje transparenata na kojima je bila poruka podrške onima koji su protiv predstojeće cetinjske ceremonije.

Oglasila se vlada Crne Gore navodeći da je opasno za državu i njenu stabilnost da Đukanovića savetuje u bezbednosti, čovek koji poziva na neposlušnost i otpor državi i vladi poštuje prava građana u slobodnom upražnjavanju verskih obreda. Ističu da su vladi prioriteti mir, stabilnost, ljudska prava i slobode i ekonomski oporavak opustošene zemlje koju je ostavio prethodni režim.

– Veljovića ne amnestira od odgovornosti što kaže da je izneo lični stav i kao “zaštitnik interesnih struktura” treba da zna da je prošlo vreme bahaćenja kada je pojedinac iznosio stav “država to sam ja”. On kao javni funkcioner, preuzima odgovornost za sprečavanje ili ometanje vršenja verskog obreda, što je krivično delo, sa zaprećenom kaznom zatvora do dve godine, odnosno do tri ako ga vrši službeno lice – kažu u saopštenju crnogorske vlade.

Vlada je kao manipulativne ocenila stavove Mila Đukanovića, jer se navodno zalaže za mir “dok u kabinetu ima aktivne regrute interesnih jurišnika koji podrivaju ustavni poredak i državno ustrojstvo”.

– Đukanović, dok mu ne istekne mandat, ima obavezu da poštuje Ustav i čuva mir, a ne da ćuti, dok se Veljović javno deklariše kao kolovođa i podstrekač antidržavnih i antidemokratskih akcija – poručuju iz vlade.

Lider Prave CG Marko Milačić je ocenio da se Milo Đukanović krije, a savetnicima, lojalnim medijima i raznim grupama prepušta podgrevanje tenzija, pokušavajući da, svesno i planirano, uvede zemlju u nestabilnost.

Milačić smatra da Đukanoviću ne smeta ustoličenje mitropolita, već mu je to “povod da se skrene pažnja sa sadržaja na kriptovanim telefonima i odmotavanja klupka crnogorskog Ritopeka i organizovanog kriminala”.

Poslanik Demokratske CG Vladimir Martinović ističe da “niko nije jači od države” i da državi članici NATO i kandidatu za ulazak u EU “ne mogu pretiti kriminalci i oni koji su je opustošili”.

– Mir i verske slobode su jedina magistrala i najveća vrednost ponosne Crne Gore – poručio je, između ostalog, putem Tvitera.

Strah od nezavisnog tužilaštva

Vlada Crne Gore je ocenila da bi Đukanovićev savetnik hteo da uvuče zemlju u haos, pošto se napokon zavode red i odgovornost.

– Kada zaživi nezavisno Tužilaštvo biće očigledno zbog čega se ovolika ujdurma diže. Upravo je strah od suočavanja sa nezavisnim institucijama i polaganjem računa, glavni motiv iskazivanja “zabrinutosti” za opstanak Crne Gore – saopštila je vlada CG.

Predsednik priziva nemire

Marko Milačić je ukazao da je ustavna obaveza predsednika Crne Gore da očuva poredak i stabilnost.

– Đukanović prećutkuje najbrutalnije istupe čiji je cilj stvaranje haosa, nestabilnosti i meteža, ne pokušavajući, čak ni deklarativno da smiri situaciju – kaže Milačić i dodaje da strani faktor treba da vidi da predsednik države priziva nemire.