EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

Crnogorska vlast doživela je ozbiljan udarac krahom pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu u slobodi veroispovesti, jer svojim glasačima koji se protive ataku na crkvenu imovinu i progonu sveštenstva i vernika uoči izbora neće moći da servira vest o uspešno rešenom sporu, koji je sama izazvala i u bitku za odbranu svetinja na ulice izvela stotine hiljada ljudi, među kojima su i brojni članovi DPS, ocenjuju analitičari.

Prekinuti pregovori, prema njihovim procenama, pokazali su da režim priznaje da je pogrešio odlukom da uđe u rat protiv Crkve i da je Đukanović odustao od svog crkvenog projekta, zasnovanog na forsiranju nepriznate CPC, o čemu svedoče ustupci ponuđeni ekspertskom timu Episkopskog saveta SPC.

Analitičar Boško Vukićević smatra da upravo ti ustupci pokazuju da Đukanović shvata da je doživeo politički debakl i da to ne može da sakrije ni koprcanje u vidu zahteva SPC, staroj osam vekova, da se registruje, zbog čega je Crkva odbacila ceo paket.

– Od premijera Duška Markovića smo saznali da je vlada zaista nudila velike ustupke, koji obesmišljavaju suštinu diskriminatornog i antipravoslavnog zakona. Marković nam je otkrio da je prihvaćen zahtev Crkve da teret dokazivanja prava svojine u sudskom postupku bude na strani države. U spornom zakonu stoji da se taj teret odnosi na Crkvu. Osim toga, data je garancija da postojeće hramove i crkve i u budućnosti isključivo može da koristi sveštenstvo SPC u Crnoj Gori, čime je takođe negirana suština antipravoslavnog zakona. Takvom garancijom režim se u potpunosti ogradio od sekte “CPC” i degradirao i negirao njenog upravitelja Miraša Dedeića – objašnjava Vukićević.

On smatra da poređenjem ustupaka i pređašnje Đukanovićeve ratoborne retorike prema Crkvi i pretnji oduzimanjem hramova ukazuje na jasan zaključak da se režim potpuno povukao i pred javnošću priznao grešku počinjenu usvajanjem sramnog zakona o slobodi veroispoveti.

– Marković sada jasno poručuje da vlast odustaje od suštine tog zakona. Ta poruka prvenstveno je namenjena njihovim nekadašnjim biračima, koji su ih napustili tokom litija, a takvih nije malo – tvrdi Vukićević.

Prema njegovim rečima, panika zbog Đukanovićevog debakla i propasti njegovog crkvenog projekta u redovima DPS više ne može da se prikrije, a to bi opozicija morala da iskoristi i na izborima zbaci Mila i njegov režim, tim pre što joj je crkva raskrčila teren i u toj borbi učinila ono što je do nje.

Predstavnici SPC su, po opštoj oceni, i na poslednjim pregovorima pokazali da su najtvrđi orah za vlast, naviknutu na popustljivost i sklonost njenih sagovornika da sklapaju trule kompromise. Crkva, međutim, zna s kim ima posla i zna šta hoće, a šta neće. Zato je glatko odbila paket, uz navodno jedini uslov da “samo” prihvati da se registruje, jer bi to značilo da pristaje da “samo” prekine osmovekovni kontinuitet.

Sociolog Ilija Malović ističe da je za dogovor potrebno međusobno razumevanje, a njega nema zato što vlast nema suštinsku političku volju da prekine sa diskriminacijom, etiketiranjem i vređanjem Crkve i vernika.

– DPS je stvorio sistem, u kojem napadi na Crkvu najbrže mogu ambicioznog pojedinca iz vlasti odvesti do državne nagrade, funkcije za koju nema kvalifikacije, kredita, stana, pa čak i abolicije. U ovakvim uslovima nemoguće je očekivati da trijumfuju solidarnost, razumevanje i dogovor. Za sve ovo neophodna je promena višedecenijske vladavine iste partije – uveren je Malović.

Ne učestvujemo u marketingu

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori ističe da ponudu vlade da nije odbio samo zbog ponižavajućeg ultimatuma Crkvi da se posle osam vekova postojanja registruje kao nova verska organizacija.

– Crkvi nije svojstveno da postavlja ultimatume nikome, pa ni vladi Crne Gore. Tako je bilo i u ovom slučaju, jer smo, i pored određenih stručnih primedbi, prihvatili 61 od ukupno 66 članova Zakona. U odnosu na pet spornih članova, predložili smo izmenu i dopunu, i to samo u delu kojim se ne poštujuju i poništavaju viševekovni identitet, dostojanstvo, subjektivitet i svetinje crkve – objasnili su mitropolit Amfilohije i episkopi. Oni su istakli da vlada nije ni imala nameru da se dođe do prihvatljivog i održivog rešenja.

– Poziv za dijalog očigledno je služio za nove ucene i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje – poručili su velikodostojnici SPC.