EPA/Toms Kalnins
Milo Đukanović

Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore je u novembru 2017. kupila dva identična “mercedesa majbah S650”, za koje je uplaćeno gotovo 1,3 miliona evra, potvrđeno je iz kabineta vršioca dužnosti direktora ANB-a Dejana Vukšića.

Jedan od “majbaha” koristi predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a drugi je, dok je bio premijer, koristio aktuelni poslanik DPS-a Duško Marković.

“Vijesti” su nedavno objavile fakturu do koje je došao istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a prema kojoj je jedan od dva državna “majbaha” plaćen nešto više od 647.000 eura.

Radi se o vozilu proizvedenom 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sedišta.

U profakturi se precizira i boja – obsidijan crna metalik, a cena bez PDV-a je 543.968,07 evra. Ukupna cena vozila sa uračunatim PDV-om je 647.322 evra.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dve rate i to polovina ukupne cene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija je državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtev za isplatu ukupne cene – 647.322 evra.

Podaci o trgovini dva “majbaha” bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do sada nisu bili poznati detalji trgovine.

Vlada je nedavno usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje dva vozila “mercedes majbah” koji su u državnom vlasništvu.

“Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i za unapređenje socijalne pravde u državi”, naveo je premijer Zdravko Krivokapić.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ranije je kazao da, kada su u pitanju iznosi koje ANB izdvojila za kupovinu vozila najviših državnih funkcionera, faktura do koje je došao MANS ostaje kao svedočenje jednog apsolutno bahatog odnosa prema novcu građana“.

– Ono što i dalje ostaje kao neodgovoreno pitanje je ko je napravio procenu da je ova kupovina bila neophodna i opravdana i da li smo zaista morali da damo preko milion evra za dva službena vozila – poručio je Milovac.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nedavno je pozvao predsednika Mila Đukanovića da umesto “majbaha” preuzme drugo vozilo. On je prethodne korisnike luksuznih “majbaha” pozvao “da se jave Upravi za katastar i državnu imovinu oko preuzimanja alternativnih vozila”.

– Ili da se dogovore sa ministarkom prosvete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić ili ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem koji su nasledili veliki broj istih – napisao je Spajić nedavno na Tviteru.

Iz kabineta Đukanovića mu je odgovoreno da bi “kada bi im posao dilera za prodaju auta, na šta su se sveli, pošao za rukom, to bio najveći uspjeh u prvih sto dana ove Vlade”.

Šef kabineta predsednika Miodrag Radović, obraćanje ministra finansija predsedniku države ocenio je kao “neprimereno i nevaspitano”, kazao da gotovo nije vredno komentara i da “najbolje govori o njemu, kao i o onome ko ga je tu doveo i koga predstavlja”.

1 COMMENT

  1. Auta kupljena za goste drzava koji dolazi.To nije neka velika para za takvu vrstu auta.
    Sigurno i srbija ima takve aute za diplomate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here