EPA
Ortaci: Milo Đukanović sa Hašimom Tačijem

Hašim Tači, lider tzv. OVK i sada već bivši predsednik samoproglašene države Kosovo, zbog ratnih zločina već je preslišan pred sudom u Hagu, gde bi trebalo da se pojavi i aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović, i to u svojstvu krunskog svedoka. Ovo tvrdi Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

– Đukanovićevo svedočenje će biti najzanimljivije i najkorisnije. On kao krunski svedok može da otkrije mnogo o ličnim vezama sa Hašimom Tačijem i drugima, tako da bi njegovo svedočenje u stvari bilo afirmacija svih albanskih aktivnosti, vojnih i političkih. Osim toga, on je ostao jedini živi svedok koji autentično može da svedoči o dešavanjima na Kosovu i u regionu – smatra Bećirović.

On tvrdi da nije iznenađen podizanjem optužnica za ratne zločine protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, kao ni njihovim pritvaranjem u Sheveningen.

– Optužnice će se proširiti i na još neke albanske čelnike, posebno iz Severne Makedonije, koji su aktivno učestvovali u ratu na Kosovu. Procesi će trajati godinama i optuženici će se uglavnom braniti sa slobode zbog dobrovoljne predaje. Ali, imajući u vidu pritiske na svedoke tužilaštva i iskustva sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, ukupni procesi, ipak, mogu poprimiti drugačiji tok. Suđenja će dugo trajati, posebno imajući u vidu najave optuženih da će dokazivati svoju navodnu nevinost. Tači i Veselji sasvim sigurno će odgovarati za ometanje rada suda. Otežavajuća okolnost biće i to što su zloupotrebili veteranska udruženja za sabotiranje suda, ukoliko se to dokaže – ocenjuje Bećirović.

Iako Tači slovi za čoveka koji je uživao podršku Amerike, direktor IFIMES-a ukazuje da to uvek ima i drugu stranu, kao i da apsolutnu podršku SAD u spoljnoj politici imaju samo Izrael i saveznici poput Velike Britanije.

– Sve drugo je podložno revidiranju stavova. U Tačijevom slučaju reč je o individualnoj odgovornosti i ne verujem da bi SAD stale iza bilo koga ko se sumnjiči za ratni zločin, i to od jednog međunarodnog suda. Slobodan Milošević vam je najbolji primer. Od čoveka važnog za SAD završio je na optuženičkoj klupi u Hagu – tvrdi Bećirović.

Krasnići “veoma uvređen” optužbama

Od četvorke koja je prošle sedmice prebačena u Sheveningen, u haškoj sudnici prvi se pojavio Jakup Krasnići. Portparol OVK izjasnio se da nije kriv i da bi za njega lično bila sramota da je počinio neki od zločina za koje se tereti. Optužba da je učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu za Krasnićija je, kako je naveo, “veoma uvredljiva”, kao i to što se “u optužnici albanski narod deli na katolike i muslimane”. Posle Krasnićija, kako je predviđeno, na red je došlo i izjašnjavanje Hašima Tačija, ali njegovo saslušanje u haškoj sudnici nije počelo do zaključenja ovog izdanja “Vesti”.