EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Haos i u vazduhu Srbije i Crne Gore! Posle odluke Podgorice da se Srbija ne nađe među devet država čijim je građanima dozvoljen ulazak u Crnu Goru, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je Montenegro erlajnz da njihovi avioni ne mogu da sleću na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Ulazak srpskim državljanima zabranjen je s opravdanjem da u Srbiji ima više od 25 obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika, što je kriterijum za ulazak u Crnu Goru po odluci tamošnjeg Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv epidemije. Zanimljivo je, međutim, da taj kriterijum, prema kojem su Albanci dobrodošli, a Srbi nisu, nema nikakvo utemeljenje u činjenicama. Na svojevrsnu aparthejd-matematiku NKT ukazao je Vladimir Jokić, funkcioner Demokratske Crne Gore i bivši gradonačelnik Kotora, dokazujući da brojke ne odgovaraju stavu o zabrani ulaska državljanima Srbije, BiH i Severne Makedonije.

– Može Poljska sa 28 obolelih na 100.000, a ne može Bosna i Hercegovina sa 18 obolelih – naveo je Jokić. On je ocenio da je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) u svađi sa logikom.

– U isto vreme šaljemo dva puna aviona studenata u glavni i jedan od najpogođenijih gradova te države. Glavno pitanje je kad NKT štiti građane Crne Gore? Kad ne daju građanima Srbije da uđu u Crnu Goru ili kad građane Crne Gore grupno šalju u Srbiju? – zapitao je Jokić, dodajući da je znao da je NKT u svađi sa logikom, ali da nije znao da su u svađi i sa najosnovnijim matematičkim radnjama.

Gledano “iz vazduhoplovnog ugla”, prema rečima Petra Vojinovića, urednika portala Tango six, avio-saobraćaj funkcioniše po principu reciprociteta.

– Nemoguće je da avioni lete iz jedne države u drugu, a da ne bude obrnuto, pa država može da zabrani letove ukoliko trpi štetu. Zato je ovakva odluka Srbije očekivana – pojašnjava ovaj avio stručnjak, uz napomenu da bi isto što i Srbija u ovakvom slučaju, uradila i svaka druga zemlja.

Vojinović je ukazao da Srbija pritom nije uvela nikakve mere prema crnogorskim građanima, odnosno nije im zabranila ulazak na njenu teritoriju drugim prevoznim sredstvima.

On veruje da će problem između Podgorice i Beograda brzo i bez posledica biti rešen, jer je ova avio ruta jedna od najfrekventnijih za kraći vazdušni saobraćaj.

– Nije zanemarljiv broj srpskih turista u Crnoj Gori, pa će i zbog toga doći do ublažavanja situacije – kaže za “Vesti” Vojinović, koji je uveren da će se Srbija brzo naći među zemljama koje ispunjavaju kriterijume za ulazak u tu zemlju.

Da ovde nije reč o “spoljnopolitičkom pitanju” i da ovo nema veze sa političkom odlukom smatra i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Ako naša avio-kompanija ne može da leti tamo, naravno da se uvode recipročne mere – rekao je Dačić i dodao da bi recipročne mere bile kada bi Srbija zabranila ulazak građanima Crne Gore.

Dačić bi, kako je naveo, voleo da ostane ovakvo stanje sa crnogorskom granicom “da se naši malo opamete”, dok je ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio da svi imaju štetu ako se uđe u spiralu kontramera.

– U interesu Crne Gore je da ima najbolje odnose sa Srbijom, jer veliki broj naših turista letuje tamo, a Srbija izvozi više od 750 miliona evra robe u Crnu Goru, naročito u letnjem periodu – ukazao je Ljajić.

Vlada u Podgorici nije donela konačnu odluku o otvaranju granica, tvrdi ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević i navodi da tek treba da je usvoji i primenjuje od 1. juna, u skladu sa stručnim preporukama. On veruje da će se “brzo uspostaviti kvalitetna komunikacija” dve zemlje.

Sami sebe ne poštuju

Crnogorska vlast je, prema podacima koje je naveo Vladimir Jokić, pokazala da ne poštuje sopstvene odluke. Podgorica je ostavila zatvorene granice prema BiH koja ima svega 17,09 obolelih na 100.000 i ka Makedoniji sa 22,23 bolesna na 100.000. Pritom je Podgorica i pored utvrđenog kriterijuma o maksimum 25 obolelih na 100.000 otvorila granice prema Poljskoj, koja beleži 28,62 obolela od korona virusa.

Braća po materi

Crnogorci su naša braća, nemamo nikoga bližeg, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ne sumnja da je reč o političkoj odluci vlasti u Crnoj Gori. On je istakao da Srbija neće zaustavljati građane Crne Gore i utvrđivati bolesti, jer je to u njenom i u duhu bratskih odnosa.

– Da nije doneta ta mera Direktorata, kako bi mi to razdvajali ko može u avion u odnosu na odluku Vlade Crne Gore? Da stanu u red i čekaju sa kartom i onda prebrojavamo krvna zrnca, pa da im kažemo: “Vi ne možete jer ste iz Crne Gore, a vi iz Srbije možete?” Kakva bismo to zemlja bili? Misli li iko da je to moguće i normalno – zapitao je Vučić i pozvao građane Crne Gore da dođu u Srbiju.