Tanjug
Milo Đukanović

Položaj Srba u regionu je katastrofalan i mnogo gori nego pre četiri godine, jer se njihova politička prava masovno krše u susednim državama, a naročito u Crnoj Gori, gde je srpski narod izložen verskom i nacionalnom progonu usred Evrope u 21. veku, ukazuje Napredni klub u svojoj analizi poštovanja političkih prava Srba u regionu.

Predsednik tog kluba Čedomir Antić ističe da je nezamislivo da u Crnoj Gori biološki potomci tvoraca prve i druge Jugoslavije bez ijednog razloga sprovode opasnu kampanju za ukidanje prava prvoslavnih Srba i da za to dobijaju podršku iz inostranstva, i to iz razloga koji nemaju veze ni sa Srbima, niti sa Crnogorcima.

– Taj progon izvršen je na talasu zakona o verskim zajednicama, čijim slovom i pratećim ugovorima je obespravljena i u neravnopravan položaj dovedena Srpska pravoslavna crkva, kojoj pripada 70 odsto građana ove zemlje. Nastojeći da uguši mirne proteste, vlast je pribegla nasilju, a građani su prebijani i hapšeni. Srpski narod u Crnoj Gori izložen je raznim pritiscima i asimilaciji. Prema njemu, režim DPS-a sprovodi politiku aparthejda – ukazuju Antić i Napredni klub.

Oni podsećaju da su Srbi srazmerno pet puta manje zaposleni u državnoj službi od nacionalnih Crnogoraca, kao i da su im osporena ustavom i zakonima zagarantovana prava i ravnopravnost u prosveti i kulturi.

– Kampanje mržnje u crnogorskim medijima i preko državnih ustanova nisu viđene na našem kontinentu od pada fašističkih režima u Grčkoj i Portugalu. Misli o Svetom Savi kao inspiratoru fašizma nisu iznosili ni Mile Budak ni Franjo Tuđman, ali ih javno izgovara premijer jedne savremene evropske države, Duško Marković – stoji u analizi, u kojoj se apostrofira i težak položaj Srba u Hrvatskoj, gde se ponovo najavljuju novi vetrovi iako stanje na terenu pokazuje da je srpska zajednica na stalnoj meti ekstremista, čije atake niko ne sputava, o čemu svedoče i zvanični podaci.

– U proteklih godinu dana bilo je najviše registrovanih napada na Srbe u Hrvatskoj, gledano šest godina unazad. Nisu ispunjena sva zakonima predviđena prava za srpski narod. Srpske političke predstavnike ucenjuju i pokušavaju da korumpiraju kako bi slavili dane u kojima je ubijeno 1.800 njihovih sunarodnika, a proterano 250.000 – ističe Napredni klub, čiji predsednik smatra da odlazak funkcionera Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića na proslavu “Oluje” nije nikakav početak pomirenja Srba i Hrvata. Naprotiv!

– Ovde nije reč o pomirenju nad grobovima već o nastojanju da se Srbi asimiluju. Ovo je posledica jedne, rekao bih, sadističke želje da se žrtva navede da saučestvuje u svojoj nesreći. Razumem SNV i SDSS i njihovu želju da se bore za svoj opstanak u Hrvatskoj, ali mi se čini da posle ovog poteza oni “ulaze u političke Hrvate” i da srpski narod u njima više nema svoje predstavnike – uveren je Antić.

Srpskoj oteto sedam odsto teritorije

Ocenjujući prilike u BiH, Napredni klub ukazuje na brojna kršenja prava Srba i RS, a pre svih na odluku Ustavnog suda BiH da preknjiži poljoprivredno zemljište i time Srpskoj otme sedam odsto teritorije. Uz to, Srbima nisu priznata prava u tri kantona u Federaciji BiH.

– Mislim da u 80 odsto slučajeva krizu u BiH podstiču velikobošnjački nacionalisti. Bošnjački nacionalni pokret nije stao, a oni smatraju da je budućnost u tome da Srbi i Hrvati postanu manjine i da kao takvi prihvate bosanski identitet i vremenom postanu neka vrsta egzotike u Bosni. Srbi su se tome oduprli, pa je Srpska uspela da se održi – ističe Čedomir Antić.

SAD i EU tretirali nas kao plemena

Predsednik Naprednog kluba naglašava da su se tokom 12 godina praćenja poštovanja političkih prava Srba u regionu suočili i sa još jednom poraznom činjenicom.

– SAD i EU posmatrali su Balkan kao plemena. Nisu stali na stranu Bošnjaka, Hrvata, Albanaca što su oni dobri, niti što su Srbi loši, već je njihov koncept bio da održe i ispune svoje imperijalne težnje i pokažu svoje kulturalne postavke. Nisu uspeli ni u jednom ni u drugom. Danas je svet multipolaran, a Balkan je podeljeniji nego ikada – ocenjuje Antić.