EPA
Za sada bez fotelje: Miodrag Lekić

Crna Gora će konačno dobiti novu vladu, posle više od četiri nedelje pregovora, stare parlamentarne većine koja je pobedila na izborima 2020. godine. Staroj vladi premijera Dritana Abazovića izglasano je nepoverenje 19. avgusta, a posle teških pregovora konačno je postignut konsenzus – Miodrag Lekić će biti novi mandatar i predsednik 44. po redu Vlade Crne Gore od sticanja nezavisnosti od Srbije 2006. godine.

Politički veteran i lider Demosa Lekić (75) je “isplivao” kao najprihvatljiviji kandidat za vođstvo nove vlade, posle dugotrajnih pregovora koji su na kraju ušli šahovskim rečnikom u cajtnot, ali parlamentarnoj većini “zastavica nije pala”, pa će Crna Gora uskoro dobiti novu vlast, koju će predvoditi rođeni Baranin, nekadašnji ambasador SRJ u Rimu (1995 – 2003).

Lekić je izjavio da se nada da će buduća vlada funkcionisati na osnovu konsenzusa i dogovora. Dodao je da se sad otvara perspektiva da se vlada konstituiše na bazi pobede iz 2020. godine. Istakao je da nikad nije sebe predlagao i da je bio spreman da glasa i za drugog kandidata.

– Ovo je velika čast za mene – rekao je Lekić.

Na pitanje da li sumnja da će mu predsednik Crne Gore Milo Đukanović dati mandat, Lekić je odgovorio da se radi o elementarnim pojmovima demokratije i da ne očekuje da predsednik osporava bazične principe demokratije.

U pojedinim crnogorskim medijima pojavila se vest da predsednik Crne Gore Milo Đukanović sad ima tri opcije. Prva je da donese odluku koju će zavesti pod datumom od ponedeljka i da je objavi i prosledi Skupštini. Druga je da ne predloži mandatara jer ga niko nije uverio da ima 41 potpis, a treća – da umesto Lekića predloži nekog čije ime dostavi najveći poslanički klub koji je bio na konsultacijama – njegova Demokratska partija socijalista.

Na to je reagovao lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

– Predsednik na stolu nema tri opcije, već samo jednu i ona se zove Miodrag Lekić.

Podršku Lekiću potvrdio je i građanski pokret URA na čijem je čelu doskorašnji premijer Dritan Abazović.

– URA podržava Lekića za mandatara i od njega očekuje da ispuni sve dogovore o formiranju vlade koji budu postignuti – istakao je Abazović.

Premijer u tehničkom mandatu je rekao da je uslov za formiranje vlade bio da njegova stranka URA preuzme sektor odbrane, unutrašnjih poslova, pravde i spoljne politike.

Iskusni diplomata

Novi mandatar za sastav Vlade Crne Gore je rođen u Baru 1947. godine. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, radio je kao profesor u barskoj Gimnaziji i kao direktor Informativnog i kulturnog centra Bar. Bio je član Izvršnog veća SR Crne Gore kao republički sekretar za obrazovanje, kulturu i fizičku kulturu, a zatim i ministar inostranih poslova u Vladi Mila Đukanovića (1992-1995).

Bio je ambasador SFR Jugoslavije u Mozambiku i Lesotou, i dugogodišnji ambasador SR Jugoslavije u Italiji. 2012. godine je na poziv nekih crnogorskih opozicionih stranaka postao osnivač i prvi predsednik koalicije Demokratski front, ali se ubrzo posle izbora rastao s koalicionim partneriima. U martu 2015. osnovao je Demos, a 2016. godine je ušao u vladu Mila Đukanovića, da bi na izbore 2020 izašao zajedno sa starim koalicionim partnerima. Demos ima jedan mandat u aktuelnom sazivu crnogorskog parlamenta.