Hammarbyfotboll.se

Kada je pre dve godine Miloš Milojević ušao u stručni štab Crvene zvezde i postao jedan od najbitnijih saradnika Dejana Stankovića, bio je nepoznat široj srpskoj fudbalskoj javnosti.

Momak koji se igrački afirmisao na Islandu, a trenerski nadogradio u Švedskoj, gde je sa Mjalbijem iz Treće lige stigao u elitu! Mladi stručnjak se pokazao kao Dekijev pun pogodak. Njegova karijera razvijala se putem koji, možda, ni sam nije mogao da pretpostavi. Dobrim rezultatima potvrdio je da je nejtalentovaniji trener u Alisvenskan ligi.

To mu je omogućilo da ostvari jedan od svojih životnih ciljeva i bude član trenerskog tima na “Marakani”. Za godinu i po u redovima šampiona Srbije postao je važna karika i njegov doprinos u osvajanju “duple krune” i uspešnih evropskih rezultata bio je veoma značajan. Sjajan analitički rad bio je od nemerljivog značaja u proceni rivala i ostavio je značajan pečat u svim mečevima crveno-belih. Posle perfektne sezone u Beogradu, odlučio je da se otisne u inostranstvo i bude ponovo samostalan u profesionalnoj trenerskoj kljrijeri. Prihvatio je poziv Hamarbija, jednog od najvećih švedskih klubova. Ispostavilo se da je to dobar potez. Za kratko vreme perspektivni strateg iz Knjaževca ostvario je odlične rezultate, ali se prvo prisetio perioda provedenog na crveno-beloj strani Topčiderskog brda:

– Proveo sam lep period u Crveno zvezdi, ali sam odlučio da preuzmem rizik i krenem samostalno da radim. Porodica mi je u Švedskoj i to je bio dodatni razlog da prihvatim ponudu Hamarbija. Ipak, srce je i dalje u Zvezdi, jer sam veliki navijač crveno-belih. Više se preznojim kada gledam njene mečeve, nego kada vodim utakmicu. Zahvalan sam Dejanu Stankoviću zbog toga što mi je pružio šansu. Trudio sam se maksimalno da ispunim njegova očekivanja. Dok me nije doveo na “Marakanu”, niko u Srbiji nije čuo za mene. Čujemo se redovno. Nekada mi njegova pomoć mnogo znači. Svaku pobedu čestitamo jedan drugom, ali mi pruža i podršku posle remija.

Među tri u Švedskoj

Milojević je nedavno stigao u Hamarbi. Pod njegovom komandom ekipa je ostvarila pet pobeda i remi. Nalazi se u vrhu tabele, sa ambicijama da ponovo izbori izlazak na evropsku scenu:

– Kada sam stigao u Hamarbi znao sam da možemo da imamo dobar početak. Obično je tako u svakom klubu kada dođe novi trener. Dobro smo startovali, ali moramo još mnogo da radimo pošto nemamo širok roster, a imamo dosta problema sa povredama. Pomoglo mi je to što sam već radio u Švedskoj i na neki način osećam se kao domaći.

Rezultati koje ste ostvarili podigli su euforiju i povećali ambicije. Stabilizovali ste odbranu, a napad je mnogo efikasniji?

– Poznajem igrače i trenere u ligi, i kakve zahteve imaju drugi klubovi. Znao sam sa kakvim igračkim kadrom raspolažem i šta sve treba da popravim kako bi ekipa izgledala bolje. Imamo za sada odlične rezultate. Od kada sam na klupi primili smo četiri , a postigli 14 pogodaka, ali težim ka tome da budemo još stabilniji. Mlađi su odlično izneli ovaj deo sezone, ali potrebna su nam još tri-četiri fudbalera kako bismo bili konkurentniji i pretendovali za sam vrh tabele.

Poslednjih nekoliko godina Malme dominira u Švedskoj. Može li Hamarbi da ga ugrozi i preuzme primat?

– Hamarbi je navikao da se bori za vrh tabele, ali posle lošeg starta, teško da to možemo učiniti ove sezone. Malme je stekao solidnu bodovnu prednost. Kada sam stigao u klub bili smo na osmoj poziciji. Napravljen je veliki pomak, ali nama je cilj da budemo u top tri u kontinuitetu, jer na taj način možemo stalno da se nadmećemo u Evropi. Samo tako mogu da napreduju igrači, ali i ja kao trener. To je jedini put do sticanja iskustva i stvaranja dobrih rezultata. Malme je finansijski duplo jači od ostalih konkurenata. Imaju najkvalitetniji igrački kadar. Posle toga dolazi Đurgorden, AIK iz Stokholma, Haken i mi. Međutim, postoji razlika u odnosu na Srbiju. Malme teško ovde može da pravi velike nizove pobeda kao Crvena zvezda ili Partizan.

Koliki je uticaj Zlatana Ibrahimovića, manjinskog vlasnika Hamarbija?

– On je trenutno fokusiran karijerom i drugim planovima. Čovek je koji kad se prihvati nečega želi da istera do kraja, ali trenutno nema mnogo vremena da bude sa nama. Posetio nas je pre nedelju dana. Struktura je takva da Ibrahimović ima oko 24 odsto vlasništva i želi da se u budućnosti posveti klubu. Postoji podrška navijača što je ogroman potencijal, ali daleko smo od toga da možemo da pretimo Malmeu i AIK-u koji imaju veće budžete. U odnosu na njih mi smo narodski klub.

Crveno-beli će proći Šerif

Iako je daleko od “Marakane”, Milojević prati utakmice Crvene zvezde na domaćoj i evropskoj sceni. Smatra da će njegov bivši klub uspeti da se plasira u plej-of Lige šampiona:

– Očekujem da crveno-beli eliminišu Šerif. Bio bi to iskorak u odnosu na prethodnu sezonu kada smo stali protiv Omonije. Verujem da se to neće ponoviti. Sa tim trijumfom došla bi i bolja finansijska injekcija. Ekipi bi to donelo mirnoću pred poslednju prepreku za plasman u Ligu šampiona, u odnosu na prošlu godinu, kada smo se čupali u plej-ofu. Te okršaje može da odluči sitan detalj, prekid… Svakog rivala treba shvatiti ozbiljno. Potrebno je pružiti podršku fudbalerima. Igra može da bude bolja, ali i prošle godine smo igrali slično, i mučili sa rivalima poput Tirane koja je slabiji tim od Kairata i Šerifa. Stali smo tada na ovom koraku, zato sad moramo proći dalje.

Ukoliko eliminišu šampiona Moldavije crveno-beli će za narednog rivala imati bolje iz duela zagrebačkog Dinama i Legije:

– Ne bih voleo Dinamo zbog nefudbalskih stvari. Dovoljna nam je opomena Tirana i duel sa njima prošle sezone. Od njih smo bili bolji bar deset puta, ali smo se susreli sa neviđenim pritiskom. Prosto, nismo smeli da izgubimo.

Milojević očekuje da će Srbija uskoro imati dva predstavnika u elitnom evropskom takmičenju:

– Nadam se da će Srbija skupiti koeficijent da ima dva predstavnika u Ligi šampiona, uspeh utiče pozitivno na afirmaciju svih fudbalskih radnika u našoj zemlji. Crvena zvezda i Partizan imaju kvalitet i potencijal da prođu u narednu fazu. Osnovni problem su prevelika očekivanja, pošto se u Srbiji odmah traže rezultati. Nema vremena za čekanje, to ume da stvori tenziju. Problem je što ljudi ne shvataju da za Kairat i Šerif više ne igraju amateri. To su klubovi koji mogu dobro da plate fudbalere i imaju mogućnost da angažuju dobre trenere.

Neočekivano na Islandu

Tokom igračke karijere Milojević je nosio dresove brojnih ekipa u Srbiji i na Islandu, gde je stigao slučajno, pošto je imao ponudu iz Švajcarske:

– Bio sam pozvan na test utakmicu u jednom švajcarskom klubu. Međutim, oteglo se sa tim, a ja sam hteo da idem preko, što pre. Bio sam nestrpljiv, to je možda najjednostavnije objašnjenje kako sam završio na Islandu. Prijatelj Mladen Ilić mi je rekao da tamo može da se zaradi novac i da su klubovi stabilni. Potpisao sam kratkoročni ugovor za Hamar. Trebalo je da ostanem pola godine. Međutim, šest meseci se pretvorilo u punu deceniju.

Birmančević potvrdio kvalitet

U Švedskoj nema mnogo trenera i fudbalera iz Srbije. Međutim, odlične partije u dresu Malmea pruža Veljko Birmančević, bivši član Partizana i Čukaričkog:

– Počeo je da igra dobro čim je prošao neophodan period za adaptaciju. Veljko je plaćen oko milion evra, i svi su od njega imali velika očekivanja. Problem mu je predstavljala i jezička barijera. Ne govori perfektno engleski, ali sada je stabilan. Postigao je, čini mi se, sedam golova na 14 mečeva. On ima neosporan kvalitet. Kod mene u ekipi je Vladimir Rodić, nekadašnji bek Rada. On je u jednom mandatu već nosio dres Hamarbija. Međutim, imao je mali peh. Prvo se povredio, a potom dobio koronu.

Oduvek želeo da bude trener

Povrede su mu skratile karijeru, ali ga to nije poremetilo. Milojević je još kao igrač razmišljao da sedne na trenersku klupu i taj cilj je uspeo da ostvari:

– Razmišljao sam o tome još kao 15-godišnjak. Kad sam bio u mlađim kategorija Crvene zvezde u svesci sam zapisivao sve što radimo na treninzima. Imao sam svoje mišljenje o tome kako treba da igramo. Trenerima se to i nije dopadalo, ali sam na terenu ispunjavao njihove zadatke i radio ono što mi kažu. Želim da budem trener na najvišem nivou. Verujem da ću uspeti, ali nije lako izgraditi veliko ime u ovom poslu.

Od Vikingura do Hamarbija

Priliku da vodi ekipu dobio je u Vikinguru, gde je za šest godina od trenera mlađih selekcija stigao do šefa struke. Vodio je ekipu u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Kratak period proveo je na klupi Brejdablika. Usledio je poziv švedskog Mjalbija, koji je tada bio u Trećoj ligi. Milojević je prvo bio asistent, ali kada je preuzeo ekipu doveo ih je do elitnog ranga, iako su se Mjalbiju davale minimalne šanse za uspeh. Odlični rezultati doveli su ga u redove Crvene zvezde, čime je debitovao na veliku scenu. Posle uspešnih 18 meseci otišao je na mesto šefa stručnog štaba Hamarbija.

Sa Timokom izbacio Partizan

Jedan od najvećih uspeha u igračkoj karijeri Milojević je ostvario sa ekipom Timoka u kome je proveo pet godina. Zaječarci su 2005. eliminisali Partizan u osmini finala Kupa Srbije i Crne Gore u Humskoj. Gosti su uspeli da izbore remi 1:1, a posle izvođenja penala slavili su sa 6:5. Značajan doprinos trijumfu Timoka dao je Miloš Milojević, koji je vodio veliku borbu sa Lolom Smiljanićem, Babovićem, Vukčevićem i ostalim tadašnjim zvezdama crno-belih.

Čukarički nas dobio iskustvom

Hamarbi je poražen od Čukaričkog u trećem kolu Lige konferencije – 3:1. Docić dva puta i Jovanović savladali su Dovina, a počasni pogodak za goste postigao je Ludvigson. Trener Milojević pohvalio je igru “brđana”:
– Čukarički je mnogo jači od Maribora. Psihološki nismo bili spremni. Oni su iskusnija ekipa od nas, a moji glavni igrači su podbacili. Dosta problema smo imali u igri, ponudili smo se rivalu kao na tacni. Moglo je biti 5:1. Dobro je što nismo primili više pogodaka. Nismo dobro markirali Docića, upozoravao sam da je on veoma opasan, ali verovatno sam igračima to loše objasnio. Sledi revanš u kome moramo biti mnogo bolji.