Milosavljević: Oprezno sa cenama benzina

0

"Krajnje je vreme da se napravi analiza i precizno utvrdi koliko država visokom akciznom politikom i znatno višom cenom u odnosu na okruženje dobija, a koliko gubi. To je potrebno uraditi što pre, jer opet dolazi do šverca goriva u Srbiju", rekao je Milosavljević za "Večernje novosti".

 

Neophodno koliko država dizanjem cena dobija, ali i koliko gubi: Slobodan Milosavljević (levo)
 

 

Podsetivši da na hiljade građana Srbije dnevno prelazi granicu ka BiH i drugim državama u okruženju da bi tamo napunili rezervoar, Milosavljević je predložio novi način obračunavanja cene goriva u Srbiji, pošto sadašnja formula ne omogućava njeno sniženje.

 

"Moguće je da se, recimo, kao osnova uzima berzanska cena derivata, koja je niža i koja se koristi u nekim zemljama Evrope, dok se u Srbiji uzima berzanska cena nafte. To bi uticalo na smirivanje maloprodajne cene, što bi se, opet, odrazilo i na formiranje cene sve ostale robe i usluga", naveo je Milosavljević.

 

On je dodao da će talas poskupljenja u martu biti jedan od najintenzivnijih u 2010. godini.

 

"Poskupeli su električna energija, gorivo, grejanje u pojedinim gradovima Srbije, neke komunalne usluge, došlo je i do uobičajenog sezonskog skoka cena ranog povrća i voća, ali i nekih prehrambenih proizvoda… Sve se skupilo u jedan mesec. Ali, takav scenario imali smo i u prošloj godini, a potom je došlo do smirivanja tržišta", rekao je ministar trgovine i usluga Srbije.

 

On je ocenio da zamrzavanje cena ne bi moglo da pomogne, pošto je dosadašnje iskustvo pokazalo da nakon svakog vještačkog držanja cijena pod kontrolom dolazi do njihove eskalacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here