Milosrđe za monstrume

D. Dekić - Vesti
0
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Blage kazne za svirepa ubistva kao da postaju srpska sudska praksa, a potvrda za to je i ublažavanje presude beogradskog Višeg suda Obrenu Zirojeviću (38), koji je u beogradskom naselju Mirijevo usmrtio komšiju Draga Mašulovića (61).

Zirojević je Mašuloviću zadao petnaestak udaraca čekićem u potiljak i raskomadao njegovo telo, čije je delove sakrio u garaži. Za to je dobio 15 godina!

Javnost je osim visine presude šokirala i svojevrsna sudska akrobatika. Po zahtevu tužilaštva, prva prvostepena presuda bila je 40 godina za teško ubistvo na podmukao način da bi u ponovljenom procesu to postalo “obično” ubistvo, pa je ubica osuđen na maksimalnu kaznu za to delo.

– Kvalifikacija krivičnog dela je promenjena na osnovu veštačenja. Njime je utvrđeno da ubistvo nije izvršeno na svirep način. Nije dokazan umišljaj, niti se radilo o zločinu iz koristoljublja – obrazložila je sudija Olivera Đurić preinačenje kazne i njeno skoro trostruko skraćenje.

Zirojević je na suđenju rekao da prihvata odgovornost za delo, ali i da optužnica protiv njega nema veze sa istinom.

Advokat Sava Anđelković kaže da je tačno da je kazna ublažena, ali dodaje da sud ima pravo na najmanju i najveću kaznu kad sudi i presuđuje.

– Sude na osnovu načina izvršenja, a to njihovo merenje, koje nije baš uvek po meri medija i šire javnosti, karakteristično je i u drugim zemljama – objašnjava Anđelković.

On dodaje da se može stručno utvrditi da li je neko u trenutku izvršenja bio trajno ili privremeno poremećen i onda odrediti kaznu.

– U sudskim procesima ne sme biti navijanja, naročito ukoliko je sudija dobro potkrepio kaznu koju je izrekao – zaključuje sagovornik “Vesti”.

Drastično smanjenje presude Zirojeviću za zločin o čijoj svireposti se pričalo mesecima, međutim, nije jedini slučaj pred kojim je javnost ostala zapanjena zbog nesrazmere između visine kazne i svireposti zločina.

To se, po mišljenju većine, odnosi i na presudu Višeg suda u Požarevcu Aleksandru Ljubenoviću (25) iz Kučeva, koju je potvrdio kragujevački Apelacioni sud. Ljubenović je osuđen na osam godina robije pošto je oca Srećka Ljubenovića ubio hicem u slepoočnicu na spavanju.

Blaža kazna mu je izrečena, jer je, prema obrazloženju suda, godinama trpeo očevo zlostavljanje, a u obzir je uzeto i to što je u vreme izvršenja dela imao 18 godina. Ljubenović je sa majkom telo zakopao u dvorištu, a komšiji su rekli da je to leš zaražene svinje. Leš je otkriven posle nekoliko godina.

Siniša Radovančev (51) iz Pančeva, koji je nevenčanoj ženi Biljani zario nož u srce pred dvoje dece, osuđen je početkom maja u Višem sudu u Pančevu na 12 godina zatvora. Ubica je u momentu ubistva bio u kućnom pritvoru, a branio se kako mu je “pao mrak na oči” kada mu je Biljana navodno rekla da dete nije njegovo. Biljanin otac nezadovoljan je presudom, a žalbe su najavili i tužilaštvo i odbrana.

Veliku pažnju javnosti izazvalo je i ubistvo Zorana Popivode. Dragiša Jančić u njega je posle kraće svađe ispalio više hitaca iz pištolja i pogodio ga u glavu. Jončić je pred većem Višeg suda u Šapcu osuđen na 11 godina. Napad se dogodio dok se Popivoda sa suprugom i jednogodišnjom bebom vraćao iz šetnje.

Sekao udove komšiji

Obren Zirojević je, kako je navelo Tužilaštvo, u ubistvu Draga Mašulovića ispoljio “retku svirepost i podmuklost”. Sekao je udove žrtve električnom brusilicom, a u optužnici piše da je žrtvi u kupatilu odsekao obe ruke do ramena, obe noge do kukova, a zatim i obe potkolenice. Kada je leš pronađen, među prvima je otišao da izjavi saučešće i služi goste, praveći se da ništa ne zna. Mediji su pisali da je natkolenice sačuvao u stanu i da je jednu stavio u frižider, a drugu u ugradni plakar u potkrovlju.

Čudne promene

Četvoricu bivših radnika obezbeđenja splava Saund, koji su 2013. nasmrt prebili Fedora Frimermana i naneli teške povrede dvojici njegovih prijatelja, Viši sud u Beogradu je osudio 2016. na kazne od 27 meseci do 10,5 godina zatvora. Oni su osuđeni za nanošenje teške telesne povrede, iako ih je tužilaštvo teretilo za teško ubistvo.