Milov “atentat” na Srbiju: Princip je terorista

0

"Diktator bez političkog i ekonomskog rezultata, koji sam sebe nasleđuje kao mladi kadar": Milo Đukanović
 

Na Svečanoj akademiji u Podgorici, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, Milo Đukanović je, ničim izazvan, napao Principa. Uz to, koristeći selektivno citate, optužio je i Srbiju da je 1918. okupirala Crnu Goru i ukinula joj državnost.

 

– Đukanović je poslednji koji bi trebalo bilo šta da kaže na tu temu. Ne iznenađuje me jer je to u diskursu koji on ima i kojeg se drži kroz priznanje Kosova i mnoge druge poteze – komentariše Dodik.

 

Ko je “ukinuo Crnu Goru“

Đukanović je, takođe, Srbiju optužio za nestanak crnogorske državnosti kroz stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Kraljevine Jugoslavije.
– Zaboravlja da je Srbija, takođe, žrtvovala državnost. To se može različito posmatrati. Ni meni se ne dopada takva odluka Srbije – kaže istoričar Bojan Dimitrijević.

Istoričari u Srbiji i Republici Srpskoj takođe nisu iznenađeni Đukanovićevom izjavom. Vide je kao, u suštini, politikantsku i udvoričku. Sve što je rekao o istoriji nema veze sa činjenicama, tvrde oni.

 

– Što se tiče Kraljevine SHS, podsetio bih Đukanovića da je 1988. on lično zamerao Slovencima i Hrvatima što ne slave 1. decembar, dan nastanka te kraljevine – kaže istoričar Čedomir Antić.

On smatra da sve to što Đukanović priča predstavlja čistu demagogiju “diktatora bez političkog i ekonomskog rezultata, koji sam sebe nasleđuje kao mladi kadar“.

Antić, takođe, smatra da je Đukanović u izjavi u kojoj se ponosi što 1999. nije ušao u sukob sa NATO “izgubio kontakt sa realnošću“.

 

Milo najmanje pozvan da bilo šta komentariše: Milorad Dodik
 

Ni za istoričara iz Banjaluke Borivoja Miloševića, člana UO Instituta „Ivo Andrić“, izjava Mila Đukanovića ne predstavlja iznenađenje.

 

– Takvih politikantskih izjava smo se naslušali. Đukanović ne poznaje elementarne istotijske činjenice, a njegove izjave su upućene zapadnim centrima moći, kojima se sluganski dodvorava – kaže Milošević. On podseća Đukanovića da je crnogorski kralj Nikola u svom proglasu pozivao sunarodnike na odbranu srpstva protiv Austrougraske.

 

– A što se atentata tiče, dvor se, kao i svaki drugi, ogradio od ubistva Ferdinanda, ne samo crnogorski, već i srpski – podseća Milošević.

 

Đukanović: Veliki rat je bio tragedija za Crnu Goru

 

Za razliku od srpskih istoričara, ali i opozicionih političara u Crnoj Gori, izjavu Mila Đukanovića juče niko od predstavnika vlasti u Srbiji nije želeo da komentariše. Kako je više funkcionera SNS nezvanično reklo, “zarad dobrih odnosa u regionu i atmosfere pomirenja“ ne bi komentarisali Đukanovića. Identične odgovore dali su i u SPS-u.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here