EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Ima previše primera da Crna Gora liči na uzavreli lonac uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Polomljene nadzorne kamere na Cetinju, sukob cetinjskih odbornika sa grupom mladića i performans protiv mitropolita pred manastirom, samo su deo iz serije incidenata koji iz minuta u minut podgrevaju atmosferu. Uz te incidente, ustoličenju na Cetinju usprotivio se vrh Demokratske partije socijalista, predvođen predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Njihove pristalice su, i pored apela Mitropolije da taj dan protekne u miru i slozi, najavile da ne odustaju od dolaska na Cetinje da brane “državu i slobodu”. Za moguće incidente unapred optužuju vladu, a iz vrha vlade i vladajuće koalicije uzvraćaju da će odgovornost biti na organizatorima protesta.

Koliko je situacija na Cetinju opasna, u najavi, govori i podatak da je cetinjska bolnica gotovo ispražnjena. Oglasila se i Evropska komisija koja je pozvala na prevazilaženje podela i versku i etničku toleranciju.

DPS je tražio izmeštanje ceremonije i upozorio vladu da će snositi odgovornost za svaki nemili događaj ili incident. Optužuju i Srbiju, tvrdeći da je Crna Gora duže vreme, “a intenzivno u poslednjih nekoliko godina, na udaru srpske političko-medijske kampanje. DPS ostaje pri stavu da bude na Cetinju i uz građane “dostojanstveno i civilizovano brane viševekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu”.

Poslanik DPS Predrag Bošković je istakao da nema poverenja u MUP i bezbednosne službe, jer je ministar policije Sergej Sekulović, priznao da nema kapacitete za upravljanje bezbednosnim sistemom u delu poslova koji pripadaju policiji.

Patrijarh Porfirije

S druge strane premijer Zdravko Krivokapić je obećao da će vlada učiniti sve, u skladu s nadležnostima, da ne bude incidenata i da sve protekne u miru.

Ako do nemira dođe, biće kaže premijer, odgovorni organizatori protesta. On je pozvao DPS da se uzdrži od stvaranja tenzija. Dritan Abazović, vicepremijer, lider URA kaže da je DPS Crnoj Gori “uzeo sve” i da bi “sad da joj oduzme i mir”.

– Neće moći. Sad je jasno ko je inicijator potencijalnih negativnih scenarija. Ipak, Ustav i zakoni moraju biti jednaki za sve, zamena teza ne prolazi. Građani žele mir, stabilnost i prosperitet – istakao je Abazović.

DPS će, kako su saopštili iz Demokratske CG, snositi odgovornost i za “najmanji incident, za makar najmanje kršenje zakona i Ustava”. Oni ističu da se DPS otkrio kao inspirator i organizator planiranog nasilja.

Patrijarh Porfirije je ocenio da se oko ustoličenja mitropolita na Cetinju uplelo mnogo politike i raznih interesa, dodajući da u Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom.

– Ne želim da me to opterećuje i da silim um sa tolikim informacijama u glavi. To mi stvara konfuziju. Napravila se slika da mi kao Crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe. U Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom. Mi treba da ustoličimo mitropolita i legitimno i kanonski, na isti onaj način kao što su bila i preostala ustoličenja – rekao je srpski patrijarh Porfirije.

On je istakao je da mu je jasno da ostrašćeni ne žele to da razumeju.

– To je njihov nedostatak, ali to nije njihov greh i ne smemo im to upisati u greh. Nećemo uspeti da ih preobrazimo. Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i ljudima – poručio je patrijarh Porfirije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Opasne podele

Podsticanje etničkih odnosno verskih podela opasno je za sigurnost i dobrobit građana, saopštila je Ana Pisonero, portparolka EK i ukazala na potrebu međustranačkog dijaloga u cilju prevazilaženja podela kao ključ očuvanja stabilnosti u Crnoj Gori i napretka na njenom putu ka EU.

Prazni se bolnica

Iz cetinjske bolnice je otpušten deo bolesnika da bi se oslobodilo što više kreveta u slučaju nereda. Iz Uprave policije “Pobjedi” je rečeno da tako nešto nije zahtevano od direktora bolnice Vladimira Pavićevića, već je obavešten da će u nedelju biti organizovan “neprijavljeni skup sa visokim rizikom” i da bolnica organizuje rad u skladu s takvom informacijom.

Poziv Crnogorske partije

Crnogorska partija, koja deluje u Srbiji, pozvala je SPC da izmesti ceremoniju “u znak dobre volje i respekta” prema Cetinju i Crnoj Gori. Oni tvrde da je SPC političkim dekretom pre 100 godina sebe nametnula za “domaćina” na Cetinju i pozivaju na duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, potom i “izmeštanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih objekata koje je gradila Crna Gora i njeni građani do 1918.”.

Za radost, protiv mržnje

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je dolazak patrijarha Porfirija u Crnu Goru označio kao “ne manju radost za Mitropoliju i sve verne događaje” koji prethode njegovom ustoličenju.

– Poseta patrijarha uvek znači prisustvo vaseljenskog pravoslavlja. Evo, vidite, sa patrijarhom dolaze naši arhijereji SPC i sva pravoslavna vaseljena – rekao je Joanikije za Radio Svetigora.

On je uz podsećanje koje crkve šalju svoje predstavnike na ceremoniju kao posebnu radost istakao što patrijarh na ustoličenje dolazi prvi put kao novoizabrani na tu funkciju.

– I to je za naš narod, verujući, pravoslavni u Crnoj Gori, bez obzira na to kako se ko izjašnjava i politički opredeljuje, veliki blagoslov. On dolazi da donese mir, nastavi delo prethodnika koji su posećivali Crnu Goru i u volji i nevolji. Kad nam je bilo lepo i kad nam je bilo teško imali smo utehu i podršku od Patrijaršije, od patrijarha, a u ovom slučaju se radi o nečem posebnom – istakao je Joanikije podsetivši da je za mitropolita izabran aklamacijom na predlog patrijarha.

On je posebno naglasio da mu je želja da se zajedništvo na litijama nastavi, da “prihvatimo svu braću i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama”.

– Ako se radi o argumentima, o mislima i dijalogu, uvek smo spremni da učestvujemo u tom dijalogu. Nisam spreman da razmenjujemo mržnju, jer na takav način se mržnja umnožava, a jesam za razgovor i dijalog i dogovor sa, zaista, svima, ama svima u Crnoj Gori – kazao je mitropolit Joanikije.