EPA/Georgi Licovski
Milo Đukanović

Optužba Mila Đukanovića da zvanični Beograd u regionu sprovodi politiku velikodržavnog, odnosno velikosrpskog nacionalizma, ugrožavajući druge zemlje, kao i mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, pokazuje do koje je mere crnogorski predsednik opterećen Srbijom i koliko mu smetaju njeni uspesi, ocenjuju ministri Nenad Popović i Aleksandar Vulin.

– Đukanović ne može da podnese što je Srbija sada lider regiona u borbi protiv pandemije, u vakcinaciji, obnovi zdravstva, ekonomskom rastu, novim investicijama i podršci privredi i građanima – smatra Popović. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, ujedno i lider Srpske narodne partije, tvrdi da je položaj predsednika Crne Gore potpuno drugačiji i da on više nema nikakvu upotrebnu vrednost.

– Đukanović ne vidi da je prošao rok trajanja njegove vladavine i da nikoga u međunarodnoj zajednici ne interesuju njegove poruke. Ono zbog čega su ga držali na vlasti i slobodi on im je obavio. Jedino za šta će im sada biti potreban jeste da se na njegovom primeru dokaže funkcionisanje pravne države i da niko nije iznad zakona – objašnjava Popović, ističući i da niko u Crnoj Gori više ne želi Đukanovićevu politiku podela, mržnje, korupcije i kriminala.

– Đukanović je zabio nož u leđa Srbiji priznanjem tzv. Kosova, napadao je SPC, proterivao iz udžbenika ćirilicu i srpske pisce, hapsio sveštenike i sprečavao zapošljavanje Srba u javnim institucijama. S druge strane, Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić vode mudru i opreznu, ali doslednu i nepokolebljivu politiku zaštite interesa Srbije i srpskog naroda u regionu. Niko, pa ni Đukanović, ne može da srpskom državnom rukovodstvu oduzme legitimno pravo da jača Srbiju i štiti Srbe, ma gde oni živeli – zaključuje Popović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin veruje da Đukanovićevi napadi na Srbiju i predsednika Vučića, koga je optužio za “samosažaljivo prenemeganje” i “stavljanje u ulogu promotera velikosrpske politike”, ukazuju na problem koji ima crnogorski predsednik.

– Da nije optužnica za šverc cigareta i čestih promena nacija i opredeljenja, Đukanovića bismo pamtili po prenemaganju i kuknjavi. Nema njegove izjave da ne zakuka na Srbiju i nema prilike da se ne prenemaže kako ga ruši Srbija, pa srpska crkva, a posebno Aleksandar Vučić. Opsesiju Vučićem Đukanović bi mogao da leči kada već ne može da je sakrije – poručuje Vulin.

Licemerna politika

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević poklopio je Đukanovića na Tviteru pitanjem, iz kojeg je jasno da crnogorski predsednik vodi licemernu politiku.

– Milo, ako su Srbija i Vučić takvi monstrumi što ne skloniš sestru, sestrića i ostale prvofamilijaše iz jazbine velesrblja, nego ih puštaš da tuguju i venu za Crnom Gorom po Vračaru i Beogradu na vodi? Jesi li to od tuge za njima počeo da puštaš brkove? – pitao je Knežević Đukanovića.