EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

Predsednik Milo Đukanović kaže da je današnji Dan nezavisnosti pre 15 godina bio najlepši početak savremene građanske Crne Gore.

U autorskom tekstu sa podgorički portal CdM, Đukanović piše da je to “slučaj bez presedana, ne samo u crnogorskoj, nego i u istoriji balkanskih naroda”.

– Time je ispravljena jedna velika istorijska nepravda, i trasiran naš evropski i evroatlantski put… – naveo je Đukanović.

Za njega je referendum održan na današnji dan pre deceniju i po bio, kako navodi, potvrda istorijske posebnosti Crne Gore i time što je pokret za obnovu nezavisnosti bio nadnacionalni.

Poredeći taj dan sa Trinaestojulskim ustankom 1941, Đukanović napominje i da nezavisna država nije bio samo san Crnogoraca, već i svih drugih nacija u Crnoj Gori: Bošnjaka, Albanaca, Muslimana, Hrvata…

– I Srba koji su bili spremni da se zdravim razumom odupru nacionalističkom pritisku samoproglašenih političkih zaštitnika njihovih nacionalnih interesa. Svi zajedno nisu želeli državu nacija, niti nacionalnu državu. Nego građansku Crnu Goru, kao multietničku demokratiju zasnovanu na evropskom sistemu vrednosti – naveo je, između ostalog, crnogorski predsednik.

Opširno govoreći o prošlosti, Đukanović kaže da je za budućnost Crne Gora potrebna, kako kaže, više od svega mudrost upravljanja koja će voditi prevazilaženju nasleđenih podela i većoj homogenizaciji i optimizaciji humanih resursa.

Insistirajući ponovo na crnogorskom identitetu kao uslovu opstanka, stabilnosti i evropskog prosperiteta Crne Gore, Đukanović je rekao da je on “epicentar nacionalističkih ataka na Crnu Goru”.

– Zatiranjem svesti o njemu (identitetu) bio bi ostvaren cilj politike koja je Crnoj Gori pripremila novu tamnicu. Umesto Kraljevine SHS Srpski svet… – naveo je Đukanović i dodao da je odgovornost za to na svima, a pre svega na nacionalnim Crnogorcima.

Crna Gora mora, kaže Đukanović, odlučno i strateški osmišljeno da odoli “velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji našeg negiranja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here