B. MILIČIĆ
Najmlađi igrači iz škole folklora KUD Jugos

Kulturno-umetničko društvo Jugos iz Minhena nedavno je organizovalo koncert narodnih igara i pesama na kome su uz domaćina nastupili i KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha u Švajcarskoj, KUD Opanak iz Salcburga u Austriji, SKD “Karađorđević” iz Rojtlingena, KUD Drina iz Augzburga i minhenska društva “Sveti Sava” i “Nikola Tesla”.

Program je vodila Lara Kudra najavljujući tačke programa i njihove izvođače.

Ženska pevačka grupa Jugosa je otvorila koncert pesmom “Lijepo pjeva za lugom đevojka”, a onda je škola folklora u kojoj su najmlađi igrači domaćina prikazala igre iz Šumadije. U velikoj dvorani u Feldmohingu program je tekao u dva dela. Prvi deo su zatvorili domaćini sa omladinskim ansamblom i Igrama i pesmama iz Kosovskog Pomoravlja, a pre njih su nastupili igrači KUD Drina iz Augzburga i minhenska društva “Nikola Tesla” i “Sveti Sava”.

OTVARANjE KONCERTA: Ženska pevačka grupa Jugosa (FOTO: B. MILIČIĆ)

U drugom delu programa predstavili su se sa dve koreografije “Igre iz Pčinje” i “Vlaške igre iz Homolja” članovi KUD Opanak iz Salcburga, kao i gosti iz Švajcarske KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha koji su izveli koreografiju “Nunta in Isakovo”. Gosti iz Rojtlingena SKD “Karađorđević” na repertoaru su imali “Igre iz Gnjilana”, dok su se sa tri tačke programa predstavili članovi KUD Jugos: dečji ansambl sa “Igrama iz Kobišnice”, izvođački ansambl sa “Svadbenim igrama iz Vranjskog polja” i ženska pevačka grupa sa dve pesme “Mesec pređe” i “Stojna moma”.

Među onima koji su uživali u programu bio je i Đorđe Stanković, koji je doveo i unuka Marka. Veselo je bilo i društvo iz SK Srbija RS Minhen na čelu sa predsednikom Vladom Čudićem.

USKORO DVOGODIŠNjAK: Marko sa dedom Đorđem (FOTO: B. MILIČIĆ)

Završetak zvaničnog programa koncerta narodnih igara i pesama označio je dolazak na pozornicu predstavnika svih društava kojima se u ime organizatora zahvalila Olivera Miljanić, predsednica Jugosa. Gosti su domaćinima uručili prigodne poklone, a onda je zaigrano veliko kolo uz pravo narodno veselje.

Delije uz pesmu zaigrale (FOTO: B. MILIČIĆ)

Vredna ekipa članova Jugosa potrudila se da gostujući ansambli i svi u publici budu domaćinski usluženi

VREDNI: Deo radne ekipe članova Jugosa (FOTO: B. MILIČIĆ)

Pomoć nevoljnicima u otadžbini

Prikupljana je humanitarna pomoć

I na ovom druženju naših kulturno-umetničkih društava bili su članovi humanitarne organizacije Srbi za Srbe koja u Nirnbergu ima predstavništvo za Nemačku. Na štandu su bili Damjan Šobot sa suprugom Nikolinom i ćerkama Milicom i Marijom i Dražen Vučenović. Oni su prikupljali priloge za akcije ove humanitarne organizacije i pomoć nevoljnicima u otadžbini. Tu je bilo i mesto za priloge za lečenje male Tise Sredojev iz Kikinde.

(FOTO: B. MILIČIĆ)

Uvek u vrhu

Predsednik KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha Željko Šućević kaže da je ovo društvo osnovano 1992. godine a da su samostani kao folklorno društvo od pre desetak godina. Oko 130 igrača raspoređeno je u tri ansambla sa 30 koreografija na repertoaru.

-U prethodnih 12 godina osam puta bili smo prvaci Švajcarske, tri puta evropski prvaci i uglavnom smo u vrhu sa najboljim društvima – kaže Šućević, a potpredsednik Nikola Svetozarević dodaje da su nedavno uredili nove prostorije i imali podršku grada.

Nikola Svetozarević i Željko Šućević (FOTO: B. MILIČIĆ)

Bebe u opancima

Dragan Arsić

Dragan Arsić, predsednik KUD Opanak iz Salcburga, ističe da ovo društvo obeležava uskoro 10 godina postojanja. Imaju 70 članova u četiri folklorne grupe i pored toga sportsku sekciju.

-Redovni smo učesnici radničkih sportskih igara naših klubova u Austriji. Članovi našeg folklora se druže i međusobno žene pa imamo osam beba iz brakova naših članova, što nam garantuje dobru budućnost – kaže kroz smeh Dragan.

(FOTO: B. MILIČIĆ)