EPA/Sergei Ilnitsky
Premijer Albanije Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama rekao da je “mini Šengen” prilika za uklanjanje granica između Albanije i Kosova, i dodao da je ta ideja inicijalno potekla od nekadašnjeg predsednika vlade u Tirani Fatosa Nanoa, prenosi Reporteri.

– Prvi regionalni šengen artikulisao je Fatos Nano u vreme kada je to delovalo suludo. Sada su stvoreni uslovi za to. Regionalni šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, godine će proći, a Kosovo će izgubiti vreme – rekao je Rama.

On je dodao da je među liderima država članica bio upravo on taj koji je gurao tu ideju.

– Mini Šengen je ideja koju sam prvo progurao i imam svedoke za to. Otkako smo se prvi put okupili u Berlinu – rekao je Rama.

Rama je rekao da bi dijalog sa Srbijom Kosovu trebalo da bude prioritet, kako bi se podiglo na viši nivo u ekonomskom i socijalnom pogledu.

– Moramo da vidimo kako će se proces odvijati na Kosovu. Za mene je budućnost Kosova bez odlučnosti da se dijalog okonča nejasna, ne u smislu nezavisnosti već u smislu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na viši nivo, u ekonomskom i socijalnom aspektu – rekao je Rama.

Na pitanje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, Rama je rekao da neće odgovoriti pre 26. aprila, dana nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju u toj zemlji.

– Ne komentarišem Kurtija. Nemam komentara o Kurtiju do 26. aprila. Tada mogu da govorim – rekao je Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here