Ministar finansija: Male, ali suštinske izmene budžeta

0

Ključni elementi za rebalans budžeta biće poznati najkasnije u ponedeljak: Dušan Vujović
 

"Izmene budžeta neće biti velike, ali će biti suštinske", kazao je Vujović novinarima posle sastanka s članovima Američke privredne komore.

 

On je rekao da je smanjenje plata i penzija jedan od elemenata koji se razmatraju u okviru smanjenja budžetskih rashoda koji su, kako je istakao, previsoki.

 

"Troškove moramo da smanjimo, koliki deo će biti na smanjenje plata i penzija stvar je timske odluke Vlade na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i odluka će biti doneta u naredna dva-tri dana", istakao je Vujović ne iznoseći detalje o rebalansu budžeta.

 

Finansiranje deficita i bez MMF-a

Srbija ima dovoljno novca da finansira fiskalni deficit u narednih sedam-osam meseci, izjavio je Dušan Vujović. On je rekao da će Vlada Srbije ovoga puta s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pregovarati pre no što bude bilo potrebe za zaduživanjem.
"Želimo da razgovaramo s Fondom iz aktivne pozicije i preuzimamo odgovornost za mere i osvarene rezultate. Nećemo da nam Fond diktira", rekao je Vujović.

 

On je rekao da će mere obuhvatiti i smanjenje rashoda za kamate i administrativne usluge, ali i povećanje prihoda.

 

Vujović je dodao da će mere biti i smanjenje sive ekonomije, povećanje fiskalne discipline i naplate poreza, povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

 

"Cilj da se do 2017. godine deficit budžeta svede na održivi nivo od 120 milijardi dinara, sa sadašnjih 310-320 milijardi, odnosno za po 60 do 65 milijardi godišnje", objasnio je ministar finansija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here