EPA/Facundo Arrizabalaga
Ministar odbrane SAD Mark Esper

Američki ministar odbrane Mark Esper upozorio je evropske saveznike kritikujući Kinu i Rusiju.

Esper upozorio je evropske saveznike da ne ostanu naklonjeni Kini, tvrdeći da Peking teži da ostvari veći globalni uticaj korišćenjem ekonomske moći i krađom tehnologije.

– Što više zemlja postane zavisna od kineskih ulaganja i trgovine, više je podložna prisili i odmazdi kada deluje protiv želja Pekinga. Ovo nije problem u nekoj dalekoj zemlji koji na vas ne utiče – rekao je Esper u govoru u Institutu Rojal junajted servisis, preneo je AP.

Na sličan način, Esper je kritikovao Rusiju zbog “kršenja kontrole oružja i agresije u Evropi”, uključujući, kako je rekao “aneksiju Krima 2014. godine” i ono što je nazvao “nastavkom agresije Moskve na istoku Ukrajine”.

Odgovarajući na pitanja prisutnih Esper je rekao da su ruske krstareće rakete zemlja-vazduh, koje su usmerene prema Evropi, “verovatno sa nuklearnim glavama”.

U odgovoru na pitanje o američkom pristupu Iranu, Esper je priznao da postoje razlike u odnosu na stav nekih saveznka, ali je naglasio da je predsednik Donald Tramp rešen da ostane na kursu “maksimalnog pritiska” ekonomskim sankcijama.

On je rekao da je cilj naterati Irance na pregovaranje o sporazumu koji bi zamenio nuklearni sporazum iz 2015. godine, iz kojeg je Tramp povukao SAD prošle godine.

Mnogi u Evropi smatraju povlačenje SAD iz sporazuma greškom, navela je agencija.

Esper je rekao da bi novi nuklearni sporazum morao da osigura da Iran ne izrađuje ili nabavlja nuklearno oružje ne samo narednih 10 ili 15 godina, već zauvek i naglasio da bi takvi razgovori mogli da se pokrenu.

2 COMMENTS

  1. saj američani bodo vedno bolj nazadovali na področju 5G.zgleda da najboljši študenti prihajajo iz sovražnih držav-rusije in kitajske.če jih ameriška vlada ne bo pustila da študirajo v ameriki bodo v prihodnosti pač delali za rusko in kitajsko vlado

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here