Tanjug/AP

Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler najavljuje da će, ako dalje budu smanjivane isporuke gasa iz Rusije, aktivirati plan za vanrednu situaciju.

Gevesler je, u intervjuu dnevniku „Esterajh”, kazala da Austrija još nije proglasila vanrednu situaciju, jer trenutne isporuke pokrivaju potrošnju i istovremeno omogućavaju dalje skladištenje.

Međutim ako više ne bude dovoljno isporučivano za stvaranje rezervi, najavljuje, da će aktivirati plan za vanrednu situaciju.

– Ne smemo imati iluzije, Vladimir Putin koristi isporuke energenata kako bi nam otežao punjenje skladišta. Austrija je u dobroj poziciji jer ima velika skladišta. Ako naša skladišta budu puna možemo pokriti njima godišnje potrebe – objasnila je ona.

Upitana da li može garantovati da tokom zime niko neće morati da se smrzava u Austriji, ministarka je kazala da se zemlja nalazi trenutno u situaciji ranog upozorenja, i da je sledeći nivo situacija upozorenja, kada bi se od industrije zahtevala štednja.

Zatim sledi vanredna situacija, koja će omogućiti vladi, objašnjava, uredbom da ograniči potrošnju velikih industrijskih postrojenja, kako bi domaćinstva ostala topla, kako bi bilo struje.

– Zato niko ne treba da strahuje da ćemo imati hladne stanove – naglasila je ona.

Ukoliko Rusija odluči u potpunosti da obustavi isporuku gasa onda će, kaže, i Austriji biti teško pogođena.

– To je posledica trodecenijske politike koja nam je donela zavisnost i ucenjivost. Tu situaciju moramo okončati. Naša privreda ne sme biti povrediva – poručila je Gevesler.

Prema njenim rečima Austrija je izradila plan za okončanje zavisnosti od ruskog gasa, koji predviđa da se do 2027. u potpunosti postigne taj cilj.

Osvrnula se i na kritike njenog poziva na štednju, rekavši da svaki stepen smanjenja grejanja utiče, kao i smanjenje brzine prilikom vožnje, ali i stavljanje poklopca prilikom kuvanja.

– Sve to zvuči smešno kao mera za pojedinca, ali ako svi u tome učestvuju jasno se vidi razlika. Zbog toga pokrećemo na početku grejne sezone kampanju za štednju – najavila je ona.

1 COMMENT

  1. Zasto da gradjani trpe?
    Uvezite Gas od partnera sa Zapada koje slusate kao kucici po ceni koju ste dobijali od Rusije i stvar je rrsena!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here