Ministarka poljoprivrede: Moguć veći izvoz u Rusiju

0

Postoje uslovi za povećanje izvoza srpskih proizvoda u Rusiju: Snežana Bogosavljević Bošković
 

Ona je na 13. zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju kazala da su u trgovini sa Rusijom uočene određene tehničke i proceduralne smetnje, o čemu će razgovarati sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Nikolajem Fjodorovim, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

 

"Želimo da zamolimo rusku stranu da nam pomogne, kako bi naše kompanije koje se bave proizvodnjom mleka i mesa, kada se steknu uslovi za izvoz na rusko tržište, mogle da budu na listi odobrenih objekata, jer bi dobile iste dozvole i za trgovinsku razmenu za Kazahstan i Belorusiju, koje su članice ruskog saveza", istakla je Bogosavljević Bošković.

 

Na Zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju razgovaralo se i o investiranju u srpsku poljoprivredu kao i o mogućnosti da pojedina preduzeća koja su u procesu privatizacije pronađu partnere u Rusiji.

 

Povećanje izvoza za oporavak srpske ekonomije

Povećanje izvoza na tržišta Rusije, EU i gde god to ekonomska logika podržava, predstavlja ključ za oporavak srpske privrede, izjavio je vršilac dužnosti predsjednika Privredne komore Srbije Milivoje Meletić.
"Ohrabruje podatak da je izvoz naših prehrambenih proizvoda za osam meseci ove godine povećan 60 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ohrabruje i interesovanje ruskih banaka da finansiraju proizvodnju za izvoz u Rusiju", rekao je Miletić.

 

Ministarka poljoprivrede je predložila da ruska strana iduće godine bude zemlja partner na najvećoj poljoprivrednoj manifestaciji u Srbiji-Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

 

Zasedanje Međuvladine komisije za trgovinu Srbije i Rusije počelo je u ponedeljak, 6. oktobra, a završava se danas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here