commons.wikimedia/BKA
Austrijska ministarka rada Kristine Ašbaher

Poznati lovac na plagijate Štefan Veber sumnja u verodostojnost diplomskog rada ministarke rada Austrije Kristine Ašbaher.

Na svom sajtu Veber je napisao da mu je Ašbaher privukla pažnju zbog lošeg izražavanja na nemačkom, pa je odlučio da proveri njen diplomski rad.

On je, nakon analize rada koji je Ašbaher predala Visokoj stručnoj školi u Vinernojštatu, konstatovao da je ispod svih naučnih standarda. Citirao je i više delova iz rada, koji, kako tvrdi, pokazuju ogromne jezičke nedostatke.

Isto tako Veber tvrdi da je ministarka “prepisivala čitave delove”, a i njena hipoteza je “plagirana”.

U kabinetu ministarke Ašbaher bili su iznenađeni ovim tvrdnjama i poručili da je ministarka svoj rad radila u najboljoj nameri. Podsećaju da je rad predat 2006. godine i da je ocenjen vrlo dobrom ocenom. Navode i da su joj lektori tog rada, ali i rada na Tehničkom univerzitetu u Bratislavi bili poznati profesori, na čiji sud se oslonila.

Veber je izazvao pažnju javnosti sa tvrdnjama o plagijatu radova više poznatih ličnosti Austrije, kao što je aktuelni evropski komesar Johanes Han ili nekadašnji ministar Tomas Drozda, a u slučaju političara Kristijana Buhmana te tvrdnje su dovele do oduzimanja doktorske titule.

Dnevnik “Klajne cajtung” objavio je delove rada ministarke Ašbaher, u kojima je prevela jedan članak iz američkog magazina “Forbs”, uključujući njihova zapažanja.

Visoka škola u Vinernojštatu, kako je rečeno dnevniku “Standard”, proveriće diplomski rad Ašbaherove, i ako bude zaključeno da je plagiran, onda će joj oduzeti magistraturu. Ukoliko do toga dođe to bi imalo posledice i po doktorsku titulu koju je Ašbaher prošle godine stekla u Bratislavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here