Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministarka turizma Austrije Elizabet Kestinger razmatra mogućnost da se i u vreme ograničene slobode putovanja otvore granice Austrije za turiste iz Nemačke.

Kestinger je u izjavi bečkom dnevniku Prese kazala da bi to moglo da se reši odgovarajućim bilateralnim sporazumom.

Turistički radnici masovno vrše pritisak da se granice Austrije otvore za nemačke turiste, jer ako oni izostanu onda bi, kako je u izjavi za Klajne cajtung istakao ekspert iz ove oblasti Andreas Rajter, austrijski turizam bio mrtav.

Dve trećine turističkih firmi u Austriji izostanak najvažnije grupe turista, a koji donose više od polovine obrta, ne bi preživelo.

– Moramo da se pripremimo da će ove godine biti jedna druga vrsta odmora. Ali pošto širenje virusa relativno dobro držimo pod kontrolom i vlada je pokrenula postepeno popuštanje mera, planiramo da će ovog leta ipak biti turizma – rekla je Kestinger.

Ocenila je da će ograničenja slobode putovanja ostati na snazi narednih meseci i dodala da, ako zemlje koje se nalaze takođe na dobrom i putu poput Nemačke, postoji mogućnost da se postigne bilateralni dogovor.

Trenutno u Austriju mogu ući samo strani državljani koji imaju potvrdu da su negativni na testu za koronavirus, ali su hoteli još uvek zatvoreni.

Kestinger je najavila plan za postepeno “podizanje” ugostiteljstva i turizma krajem aprila, napominjući da će i dalje važiti pravilo o socijalnom distanciranju i higijeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here