Ministarstva puna agenata

0

Odavde sve počinje: Sedište CIA u Lengliju

Zbog ove "provale" špijuna, američke obaveštajne službe užurbano proveravaju mogućnost da štab za vođenje špijunskih operacija prebace u ambasade u Varšavi i Pragu i da ubuduće odatle rukovode.

Nemački bezbednjaci su već reagovali na curenje informacija. Američka tajna služba je registrovala da je više radnika njihove ambasade već nekoliko dana pod prismotrom nrmačkih agenata.

 

Druge puštaju

Predsednik komisije za pitanja tajnih službi u Predstavničkom domu, Majk Rodžers, prebacuje Nemačkoj da je proterala šefa američkih obaveštajaca, a da toleriše ruske i iranske top-špijune.
"Amerika mora da razume ove veze i za to joj treba tajna služba, jer bi za nas bilo neodgovorno da ne znamo šta sa njima pričaju nemačke diplomate", piše list "Vol strit žurnal".

Optužbe zbog špijunaže i potonje proterivanje šefa CIA za Nemačku, do sada za Vašington nisu bile vredne ni pomena. Ovih dana se prvi put oglasio portparol Bele kuće, Džoš Irnest, izjavom da "razlike u zoni tajnih službi treba da budu rešene preko privatnih kanala, a ne kroz medije".

 

Novi detalji o "krticama"

Proterani Amerikanac stanovao je u ambasadi svoje zemlje i bio je zadužen za kontakt sa nemačkim tajnim službama. "Vašington post" piše da se radi o bivšem operativcu CIA koji odlično govori nemački, a u Berlinu je bio tek godinu dana. Saradnik nemačkog ministarstva odbrane, osumnjičen za špijunažu, održavao je kontakte samo sa saradnicima američkog ministarstva inostranih poslova. On nije vojno lice, već referent u odeljenju za politiku.

Osim toga, nagovestio je da SAD nemačke reakcije oko afere smatra preteranim.
Saveznici koji imaju visokorazvijene tajne službe, kao što je to slučaj sa SAD i Nemačkom, imaju vrlo jasnu predstavu o tome šta sve sadrže odnosi među tim službama i njihove aktivnosti, rekao je Irnest, aludirajući na to da su Nemci i ranije mogli da pretpostave da su špijunirani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here