wikipedia.org
Nikola Tesla

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi “Dubai ekspo” 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga “celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”.

“Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da “u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika”.

“Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene”, naglašava srpsko Ministarstvo kulture i informisanja.

13 COMMENTS

  1. NEMA VEZE CIJI JE TESLA, DA NIJE BILO AMERIKE BIO BI NIKO I NISTA.ON PRIPADA CITAVOM SVIJETU ZAHVALJUJUCI AMERICI.A OVI STO SE BUSAJU SRBI I HRVATI DA JE NJIHOV MOGU SAMO LAJATI JEDNI NA DRUGE.

    • Tesla je rođen kao genije …i uvek bi to bio ma gde se našao…A hvala onima koji un mu dozvolili i omogućili da to pokaže …i pomogne celom čovečanstvu…Od toga su prvo Oni imali koristi pa onda i ceo svet …A ne reći da bi bio NIKO I NIŠTA ..pa to zvuči u najmanju ruku…ne bih da vređam …

  2. Nikola Tesla je njihov kad se hvale …a kako su mu zahvalni… sve suTesline rođake i njihove potomke proterali, prognali , uništili i njih i njihova ognjišta…Oni ništa Teslino nisu zaslužili …

  3. Rodjen u Austrougarskoj, srpskog porekla i roda… sta je tu sporno… ko uopste spominje Hrvatsku u kontekstu Nikole Tesle i kakve on veze ima sa Hrvatskom ?

  4. ZA LJILJU! A STA STE VI SRBI ZASLUZILI??? TESLA JE ISAO U SKOLU, AKO ZNATE GDJE???I KOJE JE PISMO PISAO I JEZIK GOVORIO. SIGURNO NIJE PISAO CIRILICU NI GOVORIO EKAVICU. PA PO VAMA JE I IVO ANDRIC SRBIN???? NEMOJ TE VISE FANTAZIRATI ! ! !

  5. OPET ZA LJILJU! PA STA BI TO POSTAO??? DA JE OSTAO U AUSTROUGARSKOJ.MOZDA NEKI UCITELJ ILI KO ZNA STA.

  6. Tesla je rodjen u Hrvatsku studirao u Austriju,a zivio u Americi,Drzavljanstvo odredjuje ko je sta, Kazu da je covek poreklom od Majmuna zbog toga necemo reci da je Tesla bijo Majmun, zar ne ??????

  7. I sta ako je bio za celo covecanstvo!!!! Sad mi srbi treba da kazemo kakve veze ima sta je bio! Ima!!!!! Bio je Srbin i tacka! Nije isto biti Srbin iz. Hrvatske ili Hrvat! Nije Hrvat jednostavno!!!!! I on bi sigurno morao da bezi od svih zladela sto su hrvati pocinili prema srpskom narodu. To je problem sto bivse yu republike zele da menjaju istoriju i da prisvoje nas identitet. Jadni su i bedni!

  8. tile ustaši so res vse mere in meje presegli..zagreb je bil takrat ko se je Tesla rodil pod madžari.Gospič je pa bil pod avstrijci

  9. NEUTRALNI SRBIJANAC
    Istina,da li je bio više Srbin ili Hrvat može se utvrditi na najjednostavniji način. Najlakše se to može videti kako su se jedni ili drugi poneli prema njegovoj rodbini u Smiljanu i drugim mestima u Lici. Ako je verovati vestima koje su dolazile u srpsku javnost tih 90.godina, Hrvati su i rodnu kuću uništili ili oštetili. Ako je to tačno, onda neka se stidi onaj narod ko je to učinio!

  10. Kad se Nikola Tesla rodio kao Srbin u Lici Hrvatska nije ni postojala. A i da je postojala Srbin je svugdje Srbin upravo kao sto je i Nemac svugdje na planeti Nemac a mjesto rodjenja ne moze da promeni niciju nacionalnost.

  11. Nikola Tesla rodjen u Austro-Ugarskoj na današnjoj teritoriji NDH sam se opredelio:On je Srbin a njegova je domovina Hrvatska.Žalosno je to što Krvati u svom ludilu nisu mogli osetiti njegovo razmišljanje o pripadnosti.tad u vremenima z,la divljali su i nad njegovim imenom.Sad kad su tobož postali deo evropske zajednice potrebna im je veličina,koju u svom osakaćenom biću ne nalaze,pa su se setili da bi Tesla svojom veličinom mogao u svetu podići njihovu ništavnost.Da je Tesla živ,kao uman i čovek nedostižnih pogleda,danas bi se strideo svoje tzv.domovine i osetio kao Srbin bol koju je ta njegova domovina nanela njegovom rodu.Hrvati to ne mogu osetiti.Dok je bila Austro-Ugarska oni su se stideli svog hrvatskog pučanstva i trudili se da budu veći Nemci od Nemaca.Danas su svi veliki Hrvati i Evropljani a šta će sutra biti videćemo.Ko u svojim korenima nema stvarnu pripanost on luta od nemila do nedraga ne bi li definisao svoje jadno biće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here